Credincioșii musulmani și-au reluat pelerinajul la Mecca, după ce busculada din ajun s-a soldat cu peste 700 de morți

Data publicării:
mina pelerinaj musulman - GettyImages-56579696

 ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Pelerinii, care și-au petrecut noaptea la Mina, în „orașul” corturilor albe amplasate la 5 kilometri de Mecca, au început să se îndrepte către cele trei stele simbolizându-l, în tradiția musulmană, pe Satan, pentru a arunca cu pietre în ele. Mulțimea era, dimineață, mai puțin compactă decât în ajun, când s-a produs busculada.

Încă nu e clar ce s-a întâmplat și de ce oamenii s-au călcat în picioare. Autoritățile saudite au promis o anchetă rapidă și transparentă, după ce Iranul a criticat aspru lipsa de organizare. 131 de cetățeni iranieni au pierit în busculadă. Aflat la New York, unde urmează să participe la Adunarea Generală a ONU, președintele iranian Hassan Rohani a cerut guvernului saudit să-și asume responsabilitatea pentru această catastrofă.

La rândul său, liderul spiritual iranian, ayatollah-ul Ali Khamenei, a dat vina pe autoritățile saudite, care au dat dovadă de o „proastă gestionare” a situației care a dus la această tragedie.

Două milioane de credincioși participă anul acesta la pelerinaj, dintre care 1,4 milioane vin din străinătate.

Şoseaua unde a avut loc busculada este artera principala care face legătura între oraşele Mina şi Jamarat, unde pelerinii participă la ritualul aruncării pietrelor în stâlpii care îl simbolizează pe diavol.

Ne întorceam de la Jamarat şi pe drum m-am întâlnit cu soţul meu. Pelerinii au început să se împingă unii în alţii până unii au căzut la pământ. Am crezut că voi muri”, a povestit o femeie.

Peste 200 de ambulanţe şi 4.000 de membri ai serviciilor de ajutor au fost trimişi la intervenţie în timp ce autorităţile au pus tragedia pe seama voinţei divine.

Accidentul, după cum s-a constatat, a fost o busculadă provocată de aglomerare şi de unii pelerini care nu au respectat instrucţiunile de deplasare şi de securitate şi, de asemenea, este voia lui Allah”, a spus Khalid Al-Falih, ministrul saudit al sănătăţii.

Se pare că la originea dramei a fost o ciocnire între o mare umană care părăsea una dintre stele și o mulțime care venea din sens invers. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a spus că temperaturile ridicate și oboseala pelerinilor au contribuit la înregistrarea unui număr atât de mare de victime.

La Mina Emergency Hospital, într-un haos indescriptibil, pelerinii erau transportați unul după altul pe tărgi, în timp ce agenții de securitate încercau să-i îndepărteze pe curioși, au relatat jurnaliștii de la fața locului. Înregistrările video înfățișează numeroase corpuri inerte care zac pe sol, bunuri personale împrăștiate, pantofi, umbrele de care pelerinii se foloseau ca să se apere de soare. Numeroși pelerini erau deshidratați și au leșinat. Pe de altă parte, unii credincioși au acuzat că a fost cel mai prost pelerinaj organizat vreodată.

Regele Salman al Arabiei Saudite i-a reunit joi seară pe cei care se ocupă de pelerinaj și le-a ordonat o revizuire a planurilor organizatorice.

Această dramă este a doua care îi îndoliază pe credincioșii musulmani anul acesta, după cea de la 11 septembrie, când 109 persoane au pierit în urma prăbușirii unei macarale uriașe pe Marea Moschee de la Mecca.

Cea mai mare tragedie în timpul pelerinajului de la Mecca s-a petrecut în 1990. 1.426 de pelerini au murit atunci asfixiați într-o busculadă care s-a produs într-un tunel din Mina, ca urmare a unei pene la sistemul de ventilație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri