Creditorii şi-au trimis reprezentanţii la Atena. Presa elenă scrie de un plan B al lui Alexis Tsipras

Data publicării:
tsi

Proiectul elaborat de cabinetul lui Alexis Tsipras include, între altele, o reformă a sistemului bancar. Guvernul a optat să nu supună acum la vot reforma sistemului de pensii şi eliminarea subvenţiilor pentru fermieri. Sunt cele mai dificile şi controversate măsuri cerute de creditori, care riscă să producă o nouă scindare în partidul aflat la putere.

Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Mecanismul European de Stabilitate şi-au trimis experţii la Atena pentru a urmări procedurile şi pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor pentru un al treilea pachet de asistenţă financiară.

Creditorii i-au promis Greciei un împrumut în valoare de 86 de miliarde de euro dacă implementează noi măsuri de austeritate.

Statul elen are nevoie de bani pentru a-şi achita o nouă datorie către Banca Centrală Europeană ce va ajunge la scadenţă pe 20 august. Atunci va trebui să ramburseze 3,2 miliarde de euro. Vor urma apoi o serie de plăţi către Fondul Monetar Internaţional în septembrie, octombrie şi decembrie.

Calendarul datoriilor Greciei, potrivit AFP:

august - 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană

septembrie - 1,5 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional

octombrie - 456 milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional

decembrie - 1,2 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional

La două săptămâni de la demisie, fostul ministru grec de Finanţe recunoaşte că s-au comis erori în negocierile cu creditorii străini.

Yanis Varoufakis: Fără îndoială, am făcut şi greşeli. Iar eu, personal, mă consider direct responsabil pentru unele dintre ele. Dar creditorii au fost mult mai interesaţi să umilească acest Guvern sau să-l răstoarne de la putere. Sau cel puţin au vrut să se asigure că îşi sabotează propria platformă politică.

Presa greacă scrie încă să Alexis Tsipras pregătise şi planul B, în cazul în care Europa i-ar fi întors spatele. I-a solicitat Rusiei un împrumut de 10 miliarde de euro pentru a ieşi din uniunea monetară. Dar Moscova ar fi putut acoperi doar jumătate din această sumă. Solicitări similare ar fi ajuns şi în Iran şi China, dar au fost declinate.

Citiți și:
Angela Merkel exclude o tăiere a datoriilor Greciei
Noile prețuri din Grecia, după majorarea TVA la 23%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri