Cresc tensiunile în NATO. Franța se retrage din misiunea „Sea Guardian” din Mediterană, pe fondul conflictului cu Turcia

Data actualizării: Data publicării:
Exercițiu militar al NATO
Exercițiu militar al NATO. Foto: Profimedia Images

Franța a informat NATO că își suspendă implicarea într-o operațiune navală în Mediterană, din cauza tensiunilor recente între navele de război franceze și turcești, a declarat miercuri un oficial al ministerului Forțelor Armate, citat de Reuters, potrivit The New York Times.

Oficialul susține într-o scrisoare adresată secretarului general al NATO că Franța a făcut patru solicitări pentru a clarifica rolul operațiunii „Sea Guardian”, inclusiv cooperarea acesteia cu o misiune a Uniunii Europene care execută punerea în aplicare a embargoului ONU asupra traficului de arme către Libia.

Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat o investigaţie în cazul unui incident produs în Marea Mediterană, în largul Libiei, între nave militare din Turcia şi Franţa, a anunţat secretarul general al NATO. Franţa a denunţat comportamentul „extrem de agresiv” al Turciei, stat membru NATO, faţă de o fregată franceză implicată într-o misiune NATO în Marea Mediterană, în cursul unei tentative de verificare a unei nave-cargo suspectată că transporta arme în Libia.

Macron declara că incidentele navale dintre Franţa şi Turcia care au avut loc în Marea Mediterană reprezintă „una dintre cele mai frumoase demonstraţii” a faptului că NATO este „în moarte cerebrală”.  

Turcia a acuzat marţi Franţa că are în Libia o abordare „distructivă” şi că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară sfâşiată de un război civil ce durează din anul 2011.

Reacţia Ankarei vine la o zi după o ieşire virulentă a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a acuzat Turcia că are o „responsabilitate istorică şi criminală” în conflictul libian.

Citește și Întâlnire între Macron și Putin. Cum profită Rusia de cele mai recente tensiuni din NATO

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri