Creșterea șomajului i-a scos pe spanioli în stradă la Madrid și Barcelona

Data publicării:
1103 20spanuia-54094

Strigând „Guvernul, demisia!”, protestatarii din Madrid au parcurs centrul capitalei, reunind câteva mii de funcţionari, angajaţi în transport sau medici şi infirmieri care manifestează de câteva luni pentru apărarea sănătăţii publice.

Cele două mari sindicate spaniole, UGT şi Comisiones Obreras (CCOO), susţinuţi de un colectiv de cetăţeni, au convocat adunări în 60 de oraşe, mai ales la Barcelona, „împotriva şomajului şi pentru reînnoirea democraţiei”.

„Problemele noastre actuale pot fi rezolvate doar prin schimbări politice”, afirma o infirmieră în vârstă de 52 de ani, Pilar Gomez, care protesta la Madrid acoperită cu un drapel republican roşu, galben şi violet.

„Au lovit puternic în cetăţeni cu tăierile bugetare în educaţie, sănătate şi serviciile sociale”, a adăugat aceasta. „E motiv suficient pentru a manifesta tot timpul, însă trebuie să fim mai numeroşi”.

La apelul sindicatelor sau a mişcărilor cetăţenilor, aceste proteste s-au înmulţit în Spania împotriva politicii de austeritate aplicată de peste un an de guvernul de dreapta condus de Mariano Rajoy.

Mai multe cazuri de corupţie care au afectat Partidul Popular, aflat la putere, precum şi familia regală, alimentează de asemenea nemulţumirea unei părţi a opiniei publice, în timp ce ţara se clatină sub impactul şomajului şi al recesiunii.

Pentru a redresa datoria publică şi sub presiunea partenerilor europeni, guvernul a lansat o cură de austeritate drastică cu scopul de a economisi 150 de miliarde de euro în trei ani, înainte de sfârşitul lui 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri