Sari la conținut

Creștinii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul

Creştinii de rit vechi sărbătoresc sâmbătă Crăciunul. Mii de ruşi s-au dus la biserică pentru slujba de la miezul nopţii, iar dintre ei nu au lipsit nici liderii ţării. În Serbia, Ajunul a fost sărbătorit cu aprinderea unor ruguri în curţile bisericilor, aşa cum cere tradiţia.

Creştinii copţi din Egipt au sărbătorit Crăciunul într-o atmosferă marcată de teamă, după ce o biserică de-a lor a fost vizată de un atentat în care şi-au pierdut viaţa 20 de oameni, în decembrie. În semn de solidaritate, la slujbă a asistat şi preşedintele ţării.

Şi sârbii au mers la Biserică, dar doar pentru slujbă, ci şi pentru rugul din curte. Tradiţia cere ca, în dimineaţa Ajunului, capul familiei şi fiul cel mare să taie o creangă de stejar pe care o duc la biserica la slujba de la miezul nopţii. Crengile aduse de toţi credincioşii sunt apoi arse în curtea bisericii, ritual însoţit de rugăciuni pentru sănătate şi noroc.

Ca în fiecare an, Vladimir Putin a mers la slujba de Crăciun de la mănăstirea din Novgorod, la 550 de kilometri de Moscova. Televiziunea rusă a difuzat imagini cu preşedintele înconjurat de localnici, ascultând slujba şi făcându-şi cruce.

De departe cea mai fastuoasă slujbă de Crăciun a fost cea oficiată de patriarhul Kirill la catedrala Hristos Mântuitorul de la Moscova. Acolo au mers şi premierul Dmitri Medvedev şi soţia sa.

Bisericile ortodoxe din 16 ţări sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, adică potrivit calendarul iulian, introdus de Iulius Cezar în anul 45 î. Hr. Lipsit de precizie, acesta a fost înlocuit treptat de calendarul gregorian.

(Sursa: Digi24)

Pe aceeași temă