Criza a speriat turiştii din Grecia

Data publicării:
vacanta grecia-1

Unele nici nu au început bine şi mai au puţin până să-şi dea ultima suflare. Altele, deşi vechi de zeci de ani, abia se menţin pe linia de plutire. Sunt însă şi greci care spun că pe ei criza nu i-a atins, iar turiştii nu ar avea de ce să îşi facă probleme: restricţiile financiare sunt doar pentru localnici.

Un sat vechi de peste 800 de ani se întinde la poalele muntelui Olimp. În Neos Panteleimonas din zecile de autocare ce aduceau turişti, acum mai vin doar câte două - trei pe zi. Daniela Galbava, din Slovacia, locuieşte în patria soţului de 15 ani şi administrează restaurantul deschis acum peste 20 de ani de socri.

„Dacă veneai aici acum 5, 6 ani nu găseai un loc liber să stai la o masă”, a declarat Daniela Galbava. În satul care trăieşte doar din turism, terasele sunt însă acum goale. Patronii se tem că vor fi nevoiţi să-şi închidă afacerile.

Nici afacerea lui Eleni Kartsioti nu merge prea bine. Femeia a împrumutat, acum o lună, 10.000 de euro de la prieteni ca să-şi poată deschide mult visatul magazin de produse hand-made. La nici două săptămâni de la inaugurare, prăvălia s-ar putea închide.

Cred că majoritatea oamenilor sunt speriaţi acum să cumpere lucruri extra. Turiştii pot lua bani de la ATM. Vizitează satele, dar doar privesc, nu cumpără. Le e frică să îşi cheltuie banii. Sunt mai puţini oameni decât erau în anii trecuţi. Grecilor le este teamă să cumpere ceva pentru că nu au bani de cheltuit”, a declarat Eleni Kartsioti. Pentru toate problemele lor oamenii dau vina atât pe Guvern cât şi pe europeni. Şi nu sunt deloc optimişti în ceea ce priveşte viitorul.

„Este un scenariu în care ar trebui să închid dacă nu voi avea banii să îmi plătesc facturile, chiria, materialele de care am nevoie ca să îmi fac produsele. Nu ştiu ce se va întâmpla. Poate mă duc înapoi în Litohoro cu părinţii mei”, a spus Eleni Kartsioti.

În Panteleimonas, la fel ca în majoritatea localităților din zona Katerini, singurul loc de unde poţi împrumuta bani e de la prieteni. Numărul turiştilor a scăzut atât de mult încât afacerile încep să se închidă rând pe rând.

Pe de altă parte, însă, sunt şi oameni de afaceri care spun că pe ei criza nu i-a atins. Niko Bozas are un hotel în Platamonas, o staţiune la mare, în partea de sud a zonei Pieria. Clienţii săi sunt exclusiv români.

Grecia are probleme. Benzină are, mâncare are, cazare are. Ce vrei aici totul e OK. Fără probleme. Probleme sunt cu Europa. Europa nu vrea partid comunist acolo. Bancomatele pentru turişti au bani câţi vor. Numai pentru greci sunt 60 de euro pe zi. Pentru greci sunt probleme, nu pentru turişti”, a spus Niko Bozas, proprietarul unui hotel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri