Criza din Crimeea, cu urmări politice la Kiev: Ucraina are un nou ministru al Apărării

Data publicării:
parlament ucraina-1

Numirea unui nou ministru al Apărării, Mihailo Koval, a fost aprobată cu 251 de voturi, dar ședița parlamentară a fost tensionată.

Generalul Koval, născut în 1956, s-a aflat anterior la post în Crimeea şi a fost deţinut pentru o scurtă perioadă de timp, la începutul lui martie, de către forţe proruse care au preluat controlul asupra peninsulei.

Din cauza modului în care a gestionat criza, Kievul - acuzat de neputinţă şi improvizare - a fost criticat tot mai dur, inclusiv în cadrul puterii care asigură tranziţia. Țapul ispășitor a fost găsit în persoana ministrului Apărării, Igor Teniuh. Acesta şi-a prezentat, luni, demisia în faţa deputaţilor.

„Avem nevoie ca cei care munesc şi iau decizii să fie specialişti, oameni capabili să ia decizii bune şi să răspundă prin ele condiţiilor extreme, condiţiilor periculoase, condiţiilor unei confruntări militare”, a declarat preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, totodată şeful interimar al statului.

Autoritatea lui Turcinov în acest dosar a fost pusă în discuţie de către fostul campion la box Vitali Kliciko, care a ameninţat că-i va cere să plece de la putere în cazul în care nu este schimbată conducerea Ministerului Apărării.

După numirea lui Koval, Turcinov a supus la vot propria demisie, care a fost respinsă cu o majoritatea largă, doar doi deputaţi votând pentru.

Forţele ruse şi proruse care au preluat controlul asupra Crimeei de trei săptămâni au preluat, în ultimele zile, adesea fără confruntări armate, şi controlul asupra majorităţii bazelor militare şi navelor ucrainene din Peninsula Crimeea, alipită Rusiei săptămâna trecută.

Turcinov a anunţat luni retragerea trupelor ucrainene din Crimeea şi mobilizarea lor pe teritoriul Ucrainei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri