Criza din Turcia. Baza de la Incirlik, folosită de trupele americane, a fost închisă

Data publicării:
baza incirlik diig

Autorităţile militare din Turcia au închis spaţiul aerian din jurul bazei Incirlik din sudul Turciei. Acest lucru a dus la încetarea misiunilor aeriene americane lansate de la această bază împotriva teroriștilor din gruparea Stat Islamic, potrivit unui oficial militar citat de CNN.

Autorităţile din Turcia au subliniat că spaţiul aerian rămâne închis până când vor avea control deplin asupra situaţiei din acea zonă, în urma tentativei de lovitură de stat.

Oficialii turci spun că vor să se asigure că toate aparatele forţelor aeriene sunt în mâinile forţelor pro-guvernamenale, după ce unii dintre rebeli au fugit cu aparate de zbor militare.

A fost făcută o singură exepţie: cele câteva avioane americane care se aflau deja în misiune au primit permisiune de a ateriza la baza Incirlik.

O tentativă de lovitură militară de stat în Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă, după ce populația a răspuns chemării președintelui Tayyip Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l sprijini. Erdogan, care era în vacanță pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopții, și a apărut la televiziune printre mulțimea de susținători care îl aștepta la aeroport. Revolta unora dintre militari a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preț greu, a spus președintele. Arestarea ofițerilor care se fac vinovați este în curs și se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curățenie în armată, a promis președintele. Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat. Criza a durat ore bune, timp în care confuzia a fost întreținută de informații contradictorii. Punctul-cheie în desfășurarea evenimentelor a fost momentul în care Statele Unite și-au anunțat sprijinul pentru guvernul democratic ales de la Ankara.

Citiţi şi:

Reuters: Tentativa de lovitură de stat din Turcia amenință lupta SUA împotriva Statului Islamic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri