Criză financiară în Rusia. Băncile intră în colaps

Data publicării:
Curs de schimb rubla Rusia - Guliver GettyImages

Trust Bank se află pe locul 15 din punct de vedere al volumului de depozite private în ierarhia băncilor din Rusia. Prăbuşirea rublei a redus, însă, semnificativ valoarea depozitelor în moneda naţională a Rusiei. Prin urmare, banca a cărei imagine este chiar celebrul actor american Bruce Willis, are nevoie acum de cel puţin 430 de milioane de euro pentru a evita falimentul. Iar experţii spun că ce e mai rău abia de acum începe.

„Pot spune că am intrat sau vom intra în adevărata criză economică, o criză economică la scară largă. Anul viitor vom resimţi toate efectele sale. Pentru prima dată din anul 2000, sub conducerea lui Putin şi Medvedev, venitul oamenilor de rând va scădea. Se va întâmpla anul viitor”, a spus Alexei Kudrin, fost ministru de Finanţe.

Lovită de această criză a monedei naţionale este tocmai fragila clasă mijlocie care depinde de împrumuturile bancare pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă.

„La banca la care lucrez am avut deja câteva valuri de disponibilizări şi ne-au avertizat că luna viitoare sau în câteva luni vor fi şi mai multe tăieri de personal. Prin urmare, evident că resimţim această instabilitate”, a spus Alexei Krasnov, angajat al unei bănci ruseşti. Scăderea dramatică a rublei din ultimele luni a dat peste cap chiar şi planurile ruşilor cu dare de mână.

„Avem bilete pentru Bangkok în februarie. Nu ştim încă ce o să facem cu ele, pentru că dacă înaintea crizei rata de schimb cu moneda thailandeză era de unu la unu, acum această vacanţă a devenit prea scumpă pentru noi”, a spus Evghenia Siomina, mamă a doi copii.

Rubla s-a depreciat numai săptămâna trecută cu 20% faţă de dolar şi cu 15% în raport cu moneda euro. Tocmai de aceea, Banca Centrală de la Moscova a folosit peste 80 de miliarde de dolari din rezerva de valută, pentru a ţine moneda naţională pe linia de plutire. Iar Duma de Stat a aprobat pentru anul viitor un ajutor de 13 miliarde de euro pentru a susţine sistemul bancar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri