Lovitură de stat în Zimbabwe. Dictatorul Mugabe, arestat la domiciliu

Data actualizării: Data publicării:
Zimbabwean President Robert Mugabe Visits China
BEIJING, CHINA - AUGUST 26: Zimbabwean President Robert Mugabe and Chinese Premier Li Keqiang (not pictured) during their meeting at the Great Hall of the People (GHOP) on August 26, 2014 in Beijing, China. Mugabe is on a five-day state visit to China. (Photo by Diego Azubel-Pool/Getty Images)

Situaţie de criză în Zimbabwe, unde armata a ieşit pe străzi şi a preluat controlul televiziunii de stat. Focuri de armă şi explozii s-au auzit în această dimineaţă în capitala Harare, inclusiv în jurul reşedinţei private a dictatorului Robert Mugabe, care se află în arest la domiciliu. 

Zimbabwean President Robert Mugabe Visits China
Robert Mugabe / FOTO: Gulliver / Getty Images

ACTUALIZARE 14.57. Robert Mugabe, cel mai longeviv lider african, a fost plasat în arest la domiciliu şi presa scrie că soţia sa a fugit din ţară.

ACTUALIZARE 9.46. Armata a anunță că Mugabe este în siguranță, dar nu a precizat unde se află acesta. 

ACTUALIZARE 9:20 - Președintele republicii Zimbabwe ar fi fost arestat de armată. 

Intrarea în scenă a militarilor are loc în plină criză deschisă între Mugabe și șeful armatei, după demiterea săptămâna trecută a vicepreședintelui țării, Emmerson Mnangagwa, prezentat lung timp ca fiind succesorul său la conducerea țării.

Luni, șeful armatei, Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa.

În replică, partidul șefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marți pe generalul respectiv de "conduită de trădare" și de dorința de "a încuraja o revoltă".

Fostul vicepreședinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcție și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe, 52 de ani.

Aflat în fruntea unui regim autoritar și represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, și a sănătății sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil și traversează o gravă criză economică, mai scrie agenția menționată.


Intervenţia militară vine după ce, în urmă cu două zile, şeful Armatei a anunţat că nu este de acord cu demiterea vicepreşedintelui ţării.

Acum, într-un mesaj televizat, liderii militari spun că nu au dat o lovitură de stat, ci i-au atacat pe criminalii din anturajul preşedintelui.

Robert Mugabe şi familia sa ar fi în siguranţă. Dictatorul din Zimbabwe, singurul lider pe care statul african l-a avut de când a devenit independent, are 93 de ani şi o sănătate foarte şubredă.

Chiar şi aşa, el intenţionează să candideze şi la alegerile de anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri