Criza refugiaților | Etapa ultimatumurilor

Data publicării:
REFUGIATI jai GETTY

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migraţie: „În următoarele zece zile avem nevoie de un rezultat concret în teren. În caz contrar, există pericolul, există riscul ca întreg sistemul să se prăbuşească. Toţi avem responsabilitatea de a accelera eforturile şi de a aplica soluţiile europene agreate. Nu există răgaz pentru acţiuni necoordonate.”

De la începutul anului 110.000 de refugiaţi au ajuns în Europa. Câteva mii dintre ei sunt în acest moment blocați în portul Pireu. Oamenii dorm pe jos, pe asfalt, nu au ce mânca şi nu ştiu dacă şi când vor fi lăsaţi să îşi continue călătoria spre vestul Europei.

„Nu avem nici măcar un loc unde să putem sta jos şi avem copii cu noi. Nu avem nimic la noi, aşa că nu ştim care va fi soarta noastră. ”

Tot mai multe state aflate pe ruta refugiaţilor, printre care Austria, Serbia şi Macedonia, au limitat numărul celor care pot trece graniţa şi au sporit controalele la frontiere. Comisia Europeană a avertizat că astfel de soluţii individuale nu fac decât să agraveze situaţia.

Autorităţile din Calais au anunţat că vor evacua o mie dintre cei 4.500 de imigranţi care trăiesc în tabăra improvizată din port.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne: „Plănuim să îi ducem în adăposturi şi să le oferim protecţie tuturor celor care locuiesc în zona de sud din Calais şi, în mod cu totul special, minorilor neînsoţiti.”

În Junglă, aşa cum este cunoscută tabăra de la Calais, funcţionează magazine improvizate de alimente sau pentru închiriat biciclete. Un alt cort a devenit restaurant, un altul, coafor şi există până şi un spaţiu care ţine locul moscheii. Cei care trăiesc acolo speră că vor reuși să ajungă în Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri