Criza refugiaţilor | Manipularea din valul de share-uri

Data publicării:
mindruta

Una dintre întrebările care se nasc este legată de distorsionări: se rostologesc întâmplător, luate de valul share-urilor, sau sunt împrăştiate intenţionat?

Jurnalistul Lucian Mîndruţă scrie, pe blogul său, despre o adevărată inflaţie de ştiri false sau scoase din context.

În articolul său, Lucian Mîndruţă vorbeşte despre „un adevărat recital al propagandei” din ultima săptămână, care ar avea drept scop incitarea românilor la ură faţă de cetăţenii străini şi să-i aducă la ceea ce jurnalistul numeşte „naţionalism online isteric”.

Este vorba despre ştiri false sau scoase din context, publicate pe site-uri total necunoscute. Jurnalistul dă exemplul unei ştiri false despre cetăţeni sirieni bătuţi la Timişoara. Textul este însoţit de imagini care nu au nicio legătură cu conţinutul ştirii.

Acelaşi site, mai spune jurnalistul, publică o informaţie nereală despre suporteri ai echipei de fotbal Universitatea Cluj care ar fi atacat un grup de sirieni.

Un alt portal vorbeşte despre jihadişti care ar fi îngropat arme în Germania, dar şi despre arme descoperite în Grecia şi care ar fi fost destinate refugiaţilor. Jurnalistul spune că această ultimă informaţie a fost eronată, fapt relatat şi de presa din Grecia. De fapt, armele urmau să ajungă în Libia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri