Criza refugiaților. New York Times: UE face o afacere dubioasă cu Turcia

Data publicării:
vizita presedinte turc Recep Erdogan getty

Recep Tayyip Erdogan / FOTO: Gulliver/GettyImages

Înainte să fie înlăturat de la putere, fostul lider libian ajunsese la o înțelegere cu Italia pentru stoparea valului de imigranți care voiau sa ajungă în această țară. Totul avea, însă, un preț. În 2010, Muammar Gaddafi îi cerea premierului italian, Silvio Berlusconi, 5 miliarde de dolari pe an.

Altfel, Europa va deveni „o altă Africă” ca urmare a sosirii a milioane de migranți, amenința liderul de la Trupoli. „Mâine, Europa ar putea să nu mai fie europeană, ci, dimpotrivă, chiar neagră, având în vedere că sunt milioane de oameni care vor să vină”, insista acesta. Și a primit banii.

Săptămâna aceasta, Recep Tayyip Erdogan a jucat tare: a solicitat europenilor 6 miliarde de euro și liberalizarea vizelor pentru cetățenilor turci, ca să păzească porțile Europei de refugiați. Ca și Gaddafi, președintele turc cere un preț și știe să negocieze, scriu jurnaliștii de la New York Times. „Erdogan încuie și descuie ușa după bunul său plac”, apreciază Marta Dassu, fost adjunct al șefului diplomației italiene, acum director pentru Europa la Institutul Aspen.

Nu este însă vorba doar de bani. Principaul cost al întelegerii vizează valorile europene, subliniază New York Times. Cotidianul american reamintește că, înainte de întâlnirea cu liderii europeni, Guvernul turc a preluat controlul asupra cotidianului de opoziție Zaman. „De asemenea, sub pretextul campaniei împotriva președintelui Siriei, Bashar al-Assad, Tucia continuă ofensiva asupra PKK, considerat de Ankara organizație teroristă”, adaugă sursa citată.

De la realegera sa, în 2015, Erdogan „a demonstrat o intoleranță crescândă la opoziție, protest public și mass-media potrivnice”, acuză și Human Rights Watch.

Ce prevede Declarația finală a summitului de săptămâna aceasta 

1. Turcia și-a confirmat angajamentul că-i va prelua pe toți imigranții care nu au nevoie de protecție internațională și care au trecut din Turcia în Grecia. De asemenea, îi va prelua pe toți imigranții ilegali care vor fi prinși în apele teritoriale turcești.

Rolul NATO devine mai important în Marea Egee și toate țările membre sunt chemate să dea o mână de ajutor.

Se va lucra pe baza noilor propuneri ale Turciei:

- toți imigranții ilegali care trec din Turcia în Grecia vor fi trimiși înapoi în Turcia pe cheltuiala UE.

- pentru fiecare sirian preluat de Turcia din Grecia, un alt sirian din Turcia va fi trimis în statele membre UE.

- Se va accelera implementarea liberalizării vizelor, cu orizont de timp sfârșitul lunii iunie 2016.

- Se va accelera deblocarea celor 3 miliarde de euro promiși inițial până la sfârșitul lunii martie și se va lua decizia în privința unei finanțări inițiale.

- Se va pregăti deschiderea de noi capitole de negociere

- Se va conclura cu Turcia pentru îmbunătățirea condițiilor umanitare din Siria, astfel încât populația să trăiască în zone mai sigure.

În declarația finală a summitului se mai spune că liderii europeni au discutat cu premierul turc și despre situația presei din Turcia.

2. S-a pus capăt fluxurilor ilegale de imigranți pe ruta balcanică prin aplicarea codului Schengen.

3. Va fi întărită Frontex, iar statele membre vor trebui până la 1 aprilie să ofere agenți. Statele membre sunt invitate să furnizeze mai multe locuri pentru distribuirea refugiaților. Comisia va raporta lunar situația.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri