CROAŢIA. Protest anti-sârbesc la Vukovar, împotriva alfabetului chirilic

Data publicării:
0302 20croatia 20vukovar-47376

În vara anului 1991, armata federală iugoslavă a ţinut sub asediu oraşul croat Vukovar timp de 87 de zile. Aproape 2.000 de civili şi militari au fost masacraţi, iar oraşul a fost distrus aproape în totalitate. Veteranii au plecat acum în marş, în semn de protest faţă de scrierea cu litere chirilice a numelor străzilor.

"În mod cert, pentru noi, cei care am suferit în Vukovar, este dificil să acceptăm alfabetul chirilic. Este o situaţie economică grea, altele sunt problemele care ar fi trebuit rezolvate. Nu vrem alfabetul chirilic, este pea devreme pentru aşa ceva”, este punctul de vedere al unei pensionare, Nada Soldi.

Însă, potrivit legii croate, minorităţile etnice care depășesc 33 la sută din populația unui oraș au dreptul la inscripții bilingve.

"Venim din oraşul Karlovac, am venit să acordăm sprijinul nostru apărătorilor Vukovarului şi întregii ţări şi asta înseamnă că nu acceptăm alfabet chirilic sau orice formă de inscripție bilingvă", spune Mario Matesa, un veteran de război care a participat la protest.

Regiunea Vukovar a revenit sub controlul Croației în 1998. Croaţia va deveni membră a Uniunii Europene de la 1 iulie anul acesta şi prin tratatele de aderare s-a angajat să apere drepturile minorităţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri