Cronologia ipotezelor în cele nouă zile de la dispariția avionului cu 239 de oameni la bord

Data publicării:
pilot

Pe 8 martie, la ora 12.41, din Kuala Lumpur decola aeronava Boeing 777 spre Beijing, cu 227 de pasageri din 14 țări și 12 membri ai echipajului. La două ore de la decolare, aparatul a dispărut de pe radare. Prima ipoteză a fost cea a prăbușirii.

La o zi după dispariție, autoritățile nu au găsit nicio urmă a avionului. În acest moment, Interpolul vine cu o informație potrivit căreia doi dintre pasageri aveau pașapoarte false. De aici a apărut ipoteza unui atac terorist.

Deja, în cea de a doua zi, oficialii vorbesc despre un eveniment fără precedent în istoria aviației și nu exclud posibilitatea ca aparatul să fi fost deturnat.

În timp ce Malaesia, Vietnam și China dau vina unele pe alta pentru problemele din operațiunile de căutare a avionului, secretarul general al Interpol susține că ipoteza unui atac terorist este tot mai îndepărtată.

În cea de cincea zi a crizei din jurul avionului a apărut o nouă informație: avionul s-ar fi întors din drum.

Statele Unite se implică în operațiunile de căutare. Autoritățile de la Kuala Lumpur dezmint informația potrivit căreia aparatul ar mai fi zburat încă patru ore după ce a dispărut de pe radare.

Wall Street Journal anunță joi dimineaţă că americanii explorează pista potrivit căreia un pilot sau o persoană de la bord ar fi deturnat avionul către altă destinație, una secretă, după ce a întrerupt sistemul de comunicaţie, iar aeronava a mai zburat alte patru ore, după ce a dispărut de pe radare. Autorităţile malaeziene nu au confirmat informaţia.

Agenţia Reuters, care citează surse militare, susţine că datele radarului militar ar sugera că avionul a fost deviat în mod deliberat de la traseu de de una dintre persoanele aflate la bord.

La o săptămână de la dispariția avionului, autoritățile de la Kuala Lumpur au venit cu un nou scenariu.

„Pe baza noilor date de la sateliţi, putem spune cu siguranţă că sistemul de comunicare şi raportare a avionului a fost dezactivat înainte ca aeronava să ajungă deasupra coastelor estice ale peninsulei Malaezia”, a spus Najib Razak, premierul Malaeziei.

Tot în cea de a opta zi, autoritățile din Vietnam au anunțat că încetează operațiunile de căutare a avionului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri