„Cu puștile pe umeri, fiți pregătiți să apărați țara”. Maduro ordonă creșterea miliției civile, în Venezuela

Data publicării:
World Leaders Address The UN General Assembly
Foto: Guliver/Getty Images

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat sâmbătă extinderea miliţiei civile cu un milion de membri, iar liderul opoziţiei Juan Guaido a vizitat statul vestic Zulia, afectat de o pană de curent, scrie Reuters.

United Nations Hosts World Leaders For Annual General Assembly
FOTO; Gulliver/ Getty Images

Guaido, liderul opoziţiei şi preşedintele parlamentului, care s-a autoproclamat preşedintele legitim al Venezuelei, a cerut armatei să îl abandoneze pe Maduro în urma unui colaps economic care a fost înrăutăţit de mai multe pene de curent în ultima lună, potrivit News.ro.

Miliţia civilă, creată în 2008 de fostul preşedinte Hugo Chavez, răspunde în faţa preşedinţiei şi vine în completarea forţelor armate.

Maduro, care îl numeşte pe Guaido marioneta SUA, a declarat că doreşte să ridice numărul membrilor miliţiei până la trei milioane până la sfârşitul anului. Maduro i-a încurajat să se implice producţia agricolă.

Lipsa alimentelor şi a medicamentelor a determinat peste trei milioane de venezueleni să emigreze în ultimii ani.

„Cu puştile pe umeri, fiţi pregătiţi să apăraţi ţara şi să săpaţi pentru a planta seminţele care vor aduce mâncare comunităţii”, a afirmat Maduro în faţa a mii de membri ai miliţiei adunaţi la capitala Caracas.

Până acum, armata a rămas fidelă preşedintelui în ciuda ofertei lui Guaido de a oferi amnistie membrilor armatei care trec de partea sa. Sute de soldaţi au fugit în Columbia.

Deşi electricitatea a revenit la Caracas, administraţia lui Maduro oferă curent electric cu raţia în restul ţării.

Guaido călătoreşte în ţară pentru a obţine susţinerea poporului. În statul Zulia, unde se află al doilea oraş ca mărime al Venezuelei, Guaido a afirmat: „Suntem aici să verificăm situaţia, suferinţa voastră. Dar Zulia o să se ridice”.

Sâmbătă, doi angajaţi ai băncii centrale din Venezuela care au fost arestaţi după ce s-au întâlnit cu Guaido au fost eliberaţi, conform grupării pentru drepturile omului, Penal Forum.

Grupările pentru drepturile omului susţin că autorităţile din Venezuela au arestat peste 1.000 de persoane după demonstraţiile anti-guvern din ianuarie. Şeful staff-ului lui Guaido a fost arestat luna trecută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri