Cuba | Internetul este descoperit încet

Data publicării:
cuba 3 - GettyImages-13 oct - 15

Într-o țară de 11 milioane de locuitori, aflată la doar 150 de km depărtare de Statele Unite, internetul este încă un vis pentru marea majoritate a cetățenilor Cubei. Abia în ultimii cinci ani, unii au primit acces la internet. Este vorba despre membrii de vază ai Partidului Comunist şi medicii specialişti.

De la 1 iulie anul acesta Cuba a descoperit accesul la wi-fi. În câteva locuri din centrul Capitalei, aproape 80, e coadă la orice oră din zi şi din noapte. Sunt locurile cu routere wi-fi. Doritorii de internet îşi cumpără cartele care le permit să navigheze timp de o oră pe internet, în apropierea punctelor wi-fi. Toţi profită de acces pentru a vorbi prin skype, imo, facebook sau face time cu familiile, iubiţii sau prietenii din Statele Unite.

Localnică: E foarte bine să avem wi-fi pentru că deja - știi - suntem mult în urmă în acest domeniu.
Reporter: Cu cine vorbești prin Internet?
Localnică: Cu fratele meu!
Reporter: Unde este?
Localnică: În Statele Unite !
Reporter: Ce altceva cauți atunci când te conectezi la Internet? Ce caută tinerii pe internet?
Localnică: În mod normal, modă, noutăți, știri de-astea.
Reporter: E scump accesul la internet?
Localnică: Este scump, având în vedere nivelul de viață al cubanezilor, pentru mine este scump...
Reporter: Pentru cei din generația ta este important să aibă acces la internet?
Localnică: Da, bineînțeles, e important să cunoști ce se întâmplă în alte părți ale lumii, nu se poate să trăim tot timpul într-un bol de cristal, e fundamental ca nu doar tinerii, toate persoanele să poată intra pe internet să cunoască tehnologia și în alte părți ale lumii.
Reporter: Crezi că internetul îi ajută pe cei din generația ta să își schimbe mentalitatea?
Localnică: Bineînțeles. Au nevoie să învețe, să se dezvolte intelectual...

Cuba este la coada listei de ţări atunci când vine vorba despre accesul la internet. Doar 4% din populaţie are acces wi-fi. Și doar 1% dintre cubanezi ştiu ce e acela internet de bandă largă.

Cei care doresc să se conecteze trebuie să își cumpere o cartelă de la singurul furnizor de stat. Preţul ei echivalează cu 20% din salariul mediu lunar. Şi, cum cererea este extrem de mare, unicul furnizor de internet este depăşit de situaţie. Numărul cartelelor vândute depăşește cu mult capacitatea tehnică, iar ora de internet plătită se pierde între conectare şi deconectare de la reţea. Nimeni nu are conexiune internet acasă. Privilegiaţii navighează de la serviciu.

În contractul pe care-l semnează la primirea cartelei, utilizatorul este avertizat că serviciul de internet poate fi suspendat dacă este folosit pentru a trimite mesaje care contravin principiilor revoluţiei socialiste şi i se recomandă să nu creadă toate informaţiile pe care le găsește pe internet. Acestea nu ar fi de încredere.

Regimul de la Havana se teme că internetul va fi folosit de cei din exterior pentru a difuza informații care în mod normal nu au cum să ajungă la omul de rând. Deja organizațiile de cubanezi din exil au fost acuzate de guvernul de la Havana că răspândesc informații false prin intermediul internetului.

Într-o țară în care salariul mediu este de 10-12 dolari americani, costurile pentru abonamentul la internet sunt deocamdată exorbitante. Prea puţini îşi permit acest lux.

Deschiderea spre lumea nouă, aşa cum spun cubanezii, ar trebui să aducă şi comunicaţii mai ieftine pentru o ţară care abia în secolul 21 a început să cunoască avantajele internetului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri