Cum a ajuns Nigeria lider global în tranzacțiile cu Bitcoin. O treime din locuitori au investit în moneda digitală

Data actualizării: Data publicării:
o monedă de bitcoin
Criptomoneda Bitcoin. Foto: Profimedia Images

În Nigeria se desfășoară mai multe tranzacții cu criptomonede decât în orice altă parte a lumii. Unul din motive este pierderea încrederii în forme mai tradiționale de investiții, relatează BBC.

Tola Fadugbagbe că s-a mutat în Lagos în urmă cu 10 ani, visând un viitor luminos. În schimb, tânărul de 34 de ani a ajuns să aibă tot felul de slujbe ciudate plătite cu salariul minim pentru a supraviețui - o poveste tipică pentru mulți tineri nigerieni.
Dar în 2016 reclamele online pentru Bitcoin i-au stârnit interesul și a început investițiile în criptomonede.

„Am început o cercetare intensivă. Petreceam câteva ore pe zi urmărind videoclipuri pe YouTube și citind articole despre Bitcoin. Nu aveam mulți bani, așa că am început cu 100 până la 200 de dolari”, povestește Fadugbagbe.

A fost o decizie care i-a schimbat viața.

Acum, Fadugbagbe, care tranzacționează criptomonedă și îi învață și pe investitorii în devenire, spune că deține criptomonede în valoare de peste 200.000 de dolari.

„Mă voi muta în curând în propria mea casă, pe care o construiesc. Am o fermă - una foarte mare - datorită criptomonedelor”, spune el.

Nu se teme că bitcoin s-ar putea dovedi o bulă speculativă.

„Niciun nigerian nu intră în tranzacții cu criptomonedă ca să renunțe apoi. Este o mare oportunitate”, spune el.

Astfel de povești de succes au atras milioane de nigerieni către monede digitale. Un sondaj realizat în 2020 de platforma de date Statista a arătat că 32% dintre nigerieni sunt utilizatori de criptomonede - cea mai mare proporție a populației din lume.

Estimările arată că, în ceea ce privește volumele de tranzacționare, Nigeria s-a clasat pe locul al treilea, după SUA și Rusia, în 2020, generând tranzacții în valoare de peste 400 de milioane de dolari.

Deși Nigeria a ieșit din a doua recesiune economică în mai puțin de cinci ani, situația rămâne dificilă. În aceste condiții, sursele alternative de venit și monedele alternative sunt atractive.

Banca Centrală din Nigeria a devalorizat moneda națională, naira, cu 24% anul trecut și este estimată o nouă scădere a valorii ei cu până la 10% în acest an.

Pe de altă parte, inflația continuă să crească, iar prețurile alimentelor au ajuns la cel mai înalt nivel din iulie 2008.

Michael Ugwu, fondatorul unei companii media din Lagos, a investit în criptomonede banii câștigați din vânzarea unor terenuri, în 2018

„Cu unele dintre monede am câștigat de 50 de ori suma investită. Bitcoin a crescut de 10 ori în ultimul an”, spune el.

Soția lui, Onyeka a început să investească în criptomonede din cauza comisioanelor mari la transferul de bani între conturile sale nigeriene și britanice.

„Pentru mine este un sistem bancar. Nu a fost vorba de a câștiga bani, ci despre a avea o experiență bancară mai bună. E vorba de a economisi într-o monedă care poate păstra valoarea banilor”, spune ea.

Totuși, economiști din întreaga lume avertizează că Bitcoin și alte criptomonede sunt investiții cu risc ridicat.

Există îngrijorări legitime că valoarea tot mai mare a Bitcoin este un pariu speculativ care într-o bună zi îi va lăsa pe mulți investitori fără fonduri.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri