Cum a decurs întâlnirea Putin-Trump din Vietnam. Versiuni contradictorii

Data publicării:
G20 Nations Hold Hamburg Summit
Foto: Guliver/GettyImages

Donald Trump şi Vladimir Putin au avut la summitul din Vietnam a doua întâlnire faţă în faţă, iar presa comentează că s-au comportat ca doi prieteni. La poza de grup, înainte de dineul de gală, cei doi au dat mână amical, şi-au spus ceva la ureche şi au stat unul lângă altul.

Înainte să se aşeze la masa discuţilor, preşedintele american a venit la omologul său rus şi i-a strâns mâna. Vladimir Putin a profitat de ocazie să-i mai spună ceva liderului de la Casa Albă. Apoi, la încheierea summitului, cei doi şefi de stat au mers unul lângă altul către locul unde s-a făcut poza de grup de final şi au vorbit în cele câteva minute cât a durat drumul. În fotografie, au stat tot unul lângă celălalt.

Într-o declaraţie făcută presei, preşedintele rus l-a şi lăudat pe omologul său american, despre care spune că...este foarte civilzat. 

„Nu ştiu prea multe despre obiceiurile lui (n.red. - Donald Trump). Ne ştim puţin unul pe altul, dar preşedintele SUA este foarte civilizat în comportament, prietenos. Avem un dialog normal dar, din nefericire, puţin timp, şi nu putem vorbi despre toate aspectele relaţiei noastre. Şi sunt multe de discutat, în domeniul securităţii sau al cooperării economice, care în acest moment este aproape zero”, a declarat președintele Vladimir Putin.

Donald Trump a dezvăluit apoi că Vladimir Putin i-a spus că Rusia nu a intervenit în alegerile prezidenţiale din Statele Unite de anul trecut. Declaraţia liderului american a fost făcută la bordul Air Force One. Trump a susţinut că Putin se simte foarte jignit de aceste acuzaţii. Contactat de CNN, secretarul de presă al lui Putin a negat însă că acest subiect ar fi fost abordat.

A spus că nu s-a amestecat. L-am întrebat din nou”, le-a spus Trump jurnaliştilor aflaţi la bordul Air Force One. „De câte ori mă vede, îmi spune: Nu am făcut asta”, a spus Trump, adăugând: „Şi cred, chiar cred, că atunci când îmi spune asta, aşa e. Cred că se simte foarte jignit”, a adăugat preşedintele SUA, conform CNN.

După ce Trump a plecat de la Da Nang, Vladimir Putin a vorbit şi el în cadrul unui briefing de presă, spunând că relaţiile SUA - Rusia rămân într-o stare precară. „Relaţiile dintre Rusia şi SUA nu au depăşit încă starea de criză”, a spus el, adăugând că partea rusă este pregătită să depăşească momentul şi să caute soluţii pentru rezolvarea problemelor care sunt în interesul cetăţenilor celor două ţări.

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat pentru CNN că Putin şi Trump nu au discutat despre implicarea în alegerile prezidenţiale din SUA. Întrebat de CNN dacă cei doi lideri au discutat acest subiect, răspunsul lui Peskov a fost sec: „Nu”.

Vladimir Putin a mai declarat sâmbătă că a avut un dialog normal cu liderul american Donald Trump în cursul summitului APEC din Vietnam, dar, a spus el, ]este necesar să găsim o posibilitate de a sta și de a discuta în detaliu relațiile bilaterale”, conform agenției TASS.

Putin a motivat prin dificultăți de protocol faptul că întrevederea bilaterală între cei doi lideri, despre care s-a vorbit mult anterior, nu a avut loc în cadrul summitului APEC de la Da Nang (10-11 noiembrie).

Un subiect de discuţie a fost însă Siria, potrivit Kremlinului. Cei doi lideri au fost de acord că acel conflict nu poate avea o soluţie militară, a informat serviciul de presă al președintelui rus.

(surse: Digi24, News.ro, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri