Cum a fost Mexicul pe punctul de a elibera un traficant celebru, asociat al lui El Chapo

Data publicării:
barbat cu camasa alba retinut de politie
Hector Palma FOTO: Profimedia Images

Un tribunal mexican a anulat pe ultima sută de metri achitarea unui lord al drogurilor din anii 90, Hector „El Güero” Palma, au declarat marți procurorii, fiind astfel corectată o măsură care ar fi atras nenumărate critici internaționale.

Un tribunal inferior a decis eliberarea lui Palma în aprilie. Dar procurorii au făcut recurs. Palma a fost dus la închisoarea de maximă securitate din Altiplano după hotărâre. În mai, un judecător a ordonat ca acesta să fie ținut încă 40 de zile în custodie, în așteptarea unei decizii finale, ca o măsură de ultimă instanță pentru a împiedica eliberarea traficantului, potrivit Yahoo News.

Președintele Andrés Manuel López Obrador a declarat că eliberarea lui Palma ar putea afecta reputația internațională a Mexicului.

În urmă cu aproape opt ani, un alt traficant cunoscut, Rafael Caro Quintero, a ieșit dintr-o închisoare mexicană noaptea târziu, cu un ordin de eliberare pronunțat de un tribunal inferior, după ce fusese condamnat la 40 de ani de închisoare pentru torturarea și uciderea agentului DEA din SUA Enrique „Kiki” Camarena, în 1985. El a revenit la traficul de droguri și a declanșat bătălii sângeroase în statul Sonora din nordul Mexicului.

Problema acestor eliberări este una sensibilă. Guvernul Mexicului începe să câștige o reputație nedorită, pentru că țara, sub conducerea lui López Obrador, a eliberat mai mulți traficanți decât a capturat, ca parte a politicii președintelui care a spus că evitarea unor rețineri ar preveni violențele extreme.

După ordinul de eliberare emis pentru Palma, López Obrador le-a cerut autorităților judiciare să găsească un mecanism legal prin care să-l țină pe acesta în închisoare. „Este o chestiune de interes național. Guvernul mexican nu poate fi denigrat”, a spus președintele.

Cunoscut sub numele de „El Güero” sau „Blondie”, Palma fondat și condus alături de Joaquin „El Chapo” Guzman cartelul Sinaloa. El și Guzman au atras atenția lumii întregi în 1993, când un cardinal romano-catolic a fost ucis într-un schimb de focuri dintre membri ai Sinaloa și banda rivală Arellano Félix, la aeroportul din Guadalajara. Aparent au confundat mașina cardinalului cu cea a unui rival.

Palma a fost arestat în Mexic în 1995 și a executat 12 ani de închisoare în țară, după care a fost extrădat în Statele Unite, în 2007. Aici a executat nouă ani dintr-o pedeapsă de 16 ani pentru trafic de cocaină. A fost trimis înapoi în Mexic, unde a fost judecat și condamnat pentru alte fapte.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri