Cum a fost sancționată „biserica vindecării”, care vindea înălbitor pe post de leac pentru Covid. Un reprezentant i-a scris lui Trump

Data publicării:
biserica
FOTO: Getty Images

O „biserică a vindecării” din Australia, care vindea o soluție pe bază de înălbitor industrial pe post de tratament pentru coronavirus, a fost amendată cu peste 150.000 de dolari.

Deși reprezintă un risc major pentru sănătate, produsul este încă disponibil pentru cumpărare pe site-ul bisericii, conform The Guardian.

Miercuri, Autoritatea de Reglementare a Substanţelor Terapeutice din Australia (TGA) a anunțat că Biserica Sănătății și a Vindecării Genesis II a fost amendată pentru că promovează și vinde o soluție care conține clorit de sodiu, substanță chimică folosită ca înălbitor pentru textile și dezinfectant, potrivit The Guardian.

Pe site-ul propriu, biserica afirma că soluția poate trata și preveni numeroase boli, printre care Covid-19, HIV și cancer.

Citește și: OMS demontează 19 mituri despre COVID-19. Moare virusul dacă stăm la soare sau consumăm alcool?

Un reprezentant al bisericii i-a scris lui Donald Trump

Potrivit sursei citate, liderul bisericii Genesis II din SUA, Mark Grenon, i-ar fi scris președintelui Donald Trump cu câteva zile înainte ca acesta să declare public că dezinfectantul ar putea fi folosit pentru tratarea coronavirusului.

În scrisoare, Grenon afirma că dioxidul de clor - un înălbitor industrial puternic, care poate fi fatal dacă este băut – este „un detoxificator minunat, care poate ucide până la 99% dintre patogenii din corp” și „poate scăpa corpul de Covid-19”.

Autoritățile au subliniat că nu există dovezi științifice că această soluție ar putea vindeca vreo boală, însă „înălbitorul sau dezinfectantul prezintă riscuri serioase de sănătate și pot provoca greață, diaree și deshidratare severă, care, în unele cazuri, poate duce la spitalizare”.

Biserica vinde în continuare produsul

Pe site-ul bisericii se vinde în continuare produsul, însă descrierea a fost modificată. Astfel, mesajul pentru cei care caută tratamente minune este că „ar trebui să se roage Domnului pentru vindecare și îndrumare”. De asemenea, cei interesați de produs sunt îndemnați să plătească o taxă suplimentară de 5 dolari pentru a avea livrare rapidă.

Produsele noastre, descrierea lor și informațiile postate aici nu au scopul de a diagnostica, trata sau preveni boala, și orice referință la acest lucru este o pură coincidență”, spun pe site reprezentanții bisericii. „Nu credem în tratamente minune, ci într-un mod de viață sănătos, împlinit și bazat pe o nutriție corectă pentru a ne păstra trupurile și sufletele curate și fără produse chimice dăunătoare. Credem, de asemenea, în puterea contemplării, a meditației și a rugăciunii”, se mai spune în mesajul postat pe site-ul bisericii.

Un reprezentant australian al bisericii a declarat anterior pentru corespondentul The Guardian: „Intrați în Biserica Catolică și vă îndoiți de vinul sau de pâinea pe care o dau la euharistie? Nu, deci de ce nu ne lasă lumea în pace? Acestea sunt sacramentele noastre și ar trebui să fim liberi să le folosim și să îi învățăm și pe alții cum să le folosească”.

TGA a fost angajată într-o luptă de lungă durată pentru a combate afirmațiile false despre această soluție. Patru persoane au ajuns la spital în 2014, în Victoria, după ce au ingerat soluția, determinând TGA să emită un avertisment potrivit căruia produsele cu concentrații mari de clorit de sodiu sunt considerate otrăvitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri