Cum a sărăcit bancherul lui Putin

Data publicării:
serghei pugaciov

La începutul anilor 90, Pugacev a devenit președintele Băncii Industriale a Rusiei, instituție care a luat naștere prin comasarea mai multor bănci sovietice. Banii controlați de Pugacev ajungeau cel mai adesea în finanțarea programului rusesc de înarmare. De facto, toate navele de luptă care au echipat Flota Mării Baltice și Flota Oceanului Înghețat după 1993 au primit finanțare de la Banca Industrială.

Alți bani au ajuns în construirea unor depozite și exploatări de cărbuni din Siberia și odată cu venirea lui Vladimir Putin la putere, Banca Industrială a ajuns să finanțeze tot mai multe proiecte strategice.

Pugacev a fost unul dintre cei mai importanți consilieri ai lui Putin și toate îi mergeau din plin. Până la criza financiară, când banca a dat faliment.

La nivel teoretic, Vladimir Putin a încercat să-și ajute prietenul și banca a primit un ajutor de stat de un miliard de dolari. Numai că, potrivit presei din Rusia, Pugacev nu și-a plătit creditorii și, prin scheme financiare complexe, și-a însușit banii primiți de la stat. Prin urmare, activele bancare au fost confiscate de stat, la fel și casele, mașinile, avioanele, conturile și tot ce mai avea prin Rusia bancherul Serghei Pugacev. Vechii creditori ai Băncii Industriale nu și-au primit nici acum banii, așa că ar fi interesant de aflat ce s-a întâmplat cu miliardele confiscate de la Pugacev. Fostul miliardar are o bănuială.

„Putin consideră că tot ce se află în Rusia îi aparține. Inclusiv tot ce ține de Gazprom și Rosneft și alte companii. De aceea, s-ar putea ca Putin să fie cel mai bogat om din lume”, a declarat Serghei Pugacev, potrivit „The Guardian”.

Cu sau fără legătură cu confiscarea averii lui Pugachev, companiile din industria extractivă din Rusia au primit anul trecut ajutoare de stat de 12 miliarde de dolari. Suma este comparabilă cu cea cea confiscată acum şase ani de la Pugacev.

Serghei Pugacev cere acum la Haga ca statul rus să îi returneze 12 miliarde de dolari. Banii reprezintă contravaloarea activelor confiscate acum şase ani, când Pugacev a fost trimis în judecată pentru fraudă fiscală. Omul are șanse să-și vadă banii cam în același timp cu foștii acționari și creditori ai grupului petrolier Iukos, care a fost desființat după ce Putin nu s-a mai înțeles cu Mihail Hodorkovski, miliardar care, între timp, a și făcut câțiva ani de închisoare.

În cazul Iukos, Curtea de la Haga a decis că Rusia trebuie să plătească 50 de miliarde de dolari, dar cine o să-i forțeze pe ruși să pună decizia în aplicare?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri