Cum a scăpat un bărbat din Grecia de tragedia din Etiopia: „Ziua mea norocoasă”

Data actualizării: Data publicării:
Antonis Mavropoulos

157 de oameni din peste 30 de țări au murit în urma prăbușirii avionului Boeing 737 MAX 8, duminică dimineață, în Etiopia. Un bărbat din Grecia se consideră norocos după ce nu s-a mai urcat la bordul aeronavei. El a relatat cum a pierdut zborul pe Facebook: „Ziua mea norocoasă”.

Antonis Mavropoulos a povestit duminică, pe pagina de Facebook, că ar fi trebuit să fie la bordul cursei dintre Addis Ababa și Nairobi (capitala Kenyei), dar care s-a prăbușit în Etiopia, pentru că a ajuns cu două minute mai târziu la îmbarcare.

„Eram nervos pentru că nimeni nu m-a ajutat să ajung la poarta de îmbarcare la timp. Am văzut ultimii pasageri cum intrau în tunel”, a povestit bărbatul într-o postare pe care a numit-o „Ziua mea norocoasă”.

Fiind președintele unui ONG privind deșeurile, el trebuia să ajungă la Nairobi pentru a participa la o conferință anuală a Programului de Mediu sub egida ONU, potrivit presei din Grecia.

El a făcut o rezervare pentru un zbor care urma să decoleze peste doar câteva ore, însă nu i s-a permis să se îmbarce în acest avion. Doi polițiști l-au abordat în timp ce aștepta.

„M-au condus către secția de poliție din aeroport. Un ofițer mi-a spus să nu protestez, ci să mă rog lui Dumnezeu pentru că sunt singurul pasager care a ratat îmbarcarea la zborul ET 302 care s-a pierdut”, a mai spus Antonis Mavropoulos.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bărbatul a mai spus că autoritățile etiopiene au dorit să verifice încă o dată identitatea lui și motivul pentru care nu s-a mai urcat la bordul avionului.

„Prieteni din Nairobi m-au anunțat că zborul nu a mai aterizat și nu au nicio informație despre avion. (...) Apoi mi-am dat seama că trebuie să-mi contactez familia și să le spun că am supraviețuit, deoarece am pierdut zborul. În acel timp m-am prăbușit la podea pentru că am realizat cât de norocos am fost. (...) Sunt recunoscător că trăiesc”, mai povestit el.

Același tip de avion, două tragedii: 346 de morți în doar șase luni

Avionul aparținea companiei naționale Ethiopian Airlines și a îneput să fie folosit în luna noiembrie 2018. Este același tip de avion ca cel care s-a prăbușit în octombrie anul trecut în Marea Java, la scurt timp după ce a decolat din Jakarta, Indonezia. 189 de oameni au murit în această tragedie aviatică.

Pasageri din peste 30 de ţări se aflau la bordul avionului Boeing 737 MAX al companiei Ethiopian Airlines. Potrivit directorului general al companiei, pilotul a comunicat controlorului de trafic că are „dificultăţi” şi a cerut să revină pe aeroportul Bole din Addis Abeba. I s-a dat permisiunea să se întoarcă, dar avionul s-a prăbuşit la 62 de kilometri sud-est de Addis Abeba.

Printre pasageri se numără 32 de kenyeni, 18 canadieni, 9 etiopieni, 8 italieni, 8 chinezi, 8 americani, 7 britanici, 7 francezi, 6 egipteni, 5 olandezi, 4 indieni, 4 slovaci, câte trei austrieci, suedezi şi ruşi, câte doi marocani, spanioli, polonezi şi israelieni şi câte un pasager din Belgia, Indonezia, Somalia, Norvegia, Serbia, Togo, Mozambic, Rwanda, Sudan, Uganda şi Yemen. Naţionalităţile celorlalţi pasageri nu sunt deocamdată cunoscute, iar patru dintre ei au paşapoarte ONU şi încă nu este clar din ce ţări provin.

Potrivit datelor de pe website-ul de monitorizare a curselor aeriene Flightradar24, după decolare avionul a avut oscilaţii de viteză în urcare. Avionul implicat în accident fusese livrat companiei Ethiopian Airlines în noiembrie anul trecut şi avea numai 1.200 de ore de zbor.

Citește și

Două tragedii aviatice, același tip de avion. Modelul Boeing 737 MAX 8, comandat și în România

Mărturia unui bărbat care trebuia să se afle în avionul Ethiopian Airlines prăbușit duminică

Mai multe companii aeriene renunță la avioanele Boeing 737 MAX 8, după accidentul de duminică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri