Video Cum arată o femeie din perioada Neolitică, care a trăit acum 7.500 de ani în Gibraltar

Data actualizării: Data publicării:
femeie3
Sursa: YouTube/The Gibraltar Chronicle

Oamenii de știință au recreat fața unei femei din perioada Neolitică, care a trăit acum 7.500 de ani în Gibraltar, informează The Daily Mail.

Femeia a fost botezată Calpeia și se crede că avea între 30 și 40 de ani când a murit.

Craniul său a fost descoperit în 1996 într-o peșteră din Gibraltar, iar cercetătorii au reușit să extragă și să analizeze mostre de ADN și să reproducă o imagine brută a modului în care ar fi arătat Calpeia dacă ar fi fost în viață.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Reconstrucția a durat șase luni și a fost efectuată de Muzeul Național din Gibraltar.

"Femeia se afla într-un mormânt și a trăit în perioada Neolitică, acum 5400 de ani înaintea erei noastre. Am reușit să extragem mostre de ADN și astfel am aflat numeroase lucruri. 10% din genele ei erau de proveniență locală, însă 90% erau din Anatolia (teritoriul Turciei de astăzi)", a spus profesoul Clie Finlayson de la Muzeul Național din Gibraltar.

Cauza morții ei rămâne nescunoscută. Craniul său era deformat, însă a fost reconstruit de cercetători. La reconstrucția feței s-a folosit plastilină, dar și fire de păr adevărat.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri