Cum explică Turcia incursiunile militare în Siria

Data actualizării: Data publicării:
turcul

„Este un lucru tragic faptul că SUA susţine un grup terorist, în baza faptului că aceştia au învins un alt grup terorist, Daesh. Turcia este parte a coaliţiei împotriva ISIS şi credem că pentru a-i învinge nu avem nevoie de ajutorul unui alt grup terorist”. Declaraţia îi aparţine ambasadorului Turciei la Bucureşti, Koray Ertaş, într-un interviu pentru Digi24, despre intervenţia militară turcă în nordul Siriei.

Declaraţia integrală a ambasadorului Turciei la Bucureşti, Koray Ertaş:

„Operaţiunea Ramura de măslin începută de armata turcă împreună cu Armata de eliberare siriană, adică opoziţia moderată din Siria, are ca scop curăţarea graniţei comune de elementele teroriste şi preîntâmpinarea ameninţărilor teroriste care vin din nordul Siriei şi alte zone controlate de organizaţiile teroriste PKK şi PYD, care sunt singura ţintă. Principalul nostru scop este să curăţăm regiunea Afrin, pentru că aceasta este la graniţa cu Turcia, este înconjurată de Turcia de fapt. După Afrin, obiectivul nostru este să îndepărtăm aceste elemente din regiunea Manbij, care este un buzunar la vestul râului Eufrat. Nu avem nicio agendă să invadăm Siria, aşa cum au spus recent anumite voci. Suntem una dintre cele mai importante ţări din regiune, ţinem la integritatea teritorială a Siriei şi PYD este o ameninţare directă a acestei integrităţi teritoriale. Când toate aceste operaţiuni se vor încheia, cum am făcut şi în cazul operaţiunii Scutul Eufratului, anul trecut, vom pleca evident din acea regiune şi o vom lăsa celor care.

Bineînţeles că suntem foarte atenţi să prevenim orice victime civile sau pagubele colaterale. Amintiţi-vă că în martie anul trecut Turcia a încheiat o operaţiune tot în Siria, în nordul Siriei, când armata turcă împreună cu aceeaşi Armată de eliberare siriană au eliberat un teritoriu de aproape 2000 de km pătraţi şi acea operaţiune a durat cam 7 luni şi am fost foarte atenţi să nu facem rău populaţiei civile, dar şi să nu afectăm artefacte istorice. Avem deci experienţă în aceste lucruri, vom face acelaşi lucru şi în acest caz. Ca fapt divers, armata turcă este destul de mare şi puternică, în mod normal acest gen de operaţiuni ar dura mai puţin decât acum, dar pentru că suntem foarte atenţi să nu facem victime civile, merge încet.

Avem dificultăţi serioase cu SUA, cu susţinerea pe care o acordă organizaţiilor teroriste, pentru că pentru noi PYD este PKK, lucru confirmat de altfel şi de alte autorităţi americane. Dacă ne uităm de exemplu la datele CIA, care au fost reînoite în ianuarie 2018, acolo se spune clar că PYD este facţiunea siriană a PKK şi că este o organizaţie teroristă. Suntem în contact constant cu aliaţii noştri americani. Este un lucru tragic faptul că SUA susţine un grup terorist în baza faptului că aceştia au învins un alt grup terorist, Daesh, care este de asemenea o ameninţare şi pentru Turcia. După cum ştiţi, Turcia este parte a coaliţiei împotriva ISIS, am fost un partener activ şi am pierdut multe vieţi în lupta împotriva Daesh şi credem că pentru a-i învinge nu avem nevoie de ajutorul unui alt grup terorist”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri