Cum încearcă Arabia Saudită să cumpere tăcerea copiilor jurnalistului Khashoggi, asasinat anul trecut

Data publicării:
jamal khashoggi

Copiii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi sunt „compensaţi” de către autoritățile saudite pentru moartea tatălui lor cu locuinţe de lux şi plăţi lunare de zeci de mii de dolari, relatează Washington Post.

Plăţile, care până acum au fost secrete, ar fi o încercare a autorităţilor saudite de a ajunge la un acord pe termen lung cu membrii familiei Khashoggi, prin care aceştia să se abţină de la a face comentarii publice în legătură cu asasinarea tatălui lor de către agenţii saudiţi. Fiecare dintre fii şi fiicele lui Jamal Khashoggi au primit locuinţe în valoare de 4 milioane de dolari.

Bunurile şi banii trimişi fiilor şi fiicelor jurnalistului saudit asasinat au fost aprobate de regele Salman al Arabiei Saudite, bănuit că ar fi comandat uciderea lui Khashoggi, şi au fost descrise de oficialii saudiţi ca fiind o recunoaştere a „unei mari nedreptăţi” şi o încercare de a „îndrepta o greşeală” de către autorităţile saudite.

Oficialii saudiţi au descris plăţile făcute moştenitorilor lui Khashoggi ca fiind consistente cu practica mai veche a ţării de a furniza sprijin financiar victimelor unor crime violente sau dezastre naturale şi a respins ideea conform căreia familia Khashoggi ar fi fost cumpărată sau obligată să păstreze tăcerea.

Fraţii Khashoggi s-au abţinut de la a critica Arabia Saudită, chiar şi în momentul în care moartea tatălui lor a devenit o ştire internaţională, iar asasinatul a fost condamnat la scară largă. În schimb, întâlnirea fiului lui Khashoggi cu prințul Mohammed bin Salman a fost marcată de priviri glaciale între cei doi și o strângere de mână forțată.

Jamal Khashoggi, editorialist Washington Post, a fost ucis pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul de către agenţi saudiţi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri