Cum să supraviețuiești într-un avion care se prăbușește. Informațiile dezvăluite de un pilot

Data actualizării: Data publicării:
interior avion
FOTO: Shutterstock

Zborul a devenit un lucru obișnuit pentru mulți dintre noi, motiv pentru care în momentul în care membrii echipajului prezintă instrucțiunile de salvare, pasagerii tind să nu fie atenți, preferând în schimb să asculte muzică sau să citească din cartea pe care o au cu ei, mai ales în condițiile în care șansele de a murit într-un accident aviatic sunt de una la un milion.

interior avion
FOTO: Shutterstock

Cu toate astea nu strică să fim pregătiți pentru o posibilă situație de criză, când supraviețuirea este crucială.

Dave Inch este pilot pe un Boeing 787 – unul dintre cele mai comune avioane folosite pe companiile aeriere internaționale. El a dezvăluit cum am putea să ne mărim șansele de supraviețuire în cazul în care avionul începe să cadă în gol, scrie Business Insider.

În primul rând trebuie să vă asigurați că sunteți cât mai pregătiți pentru aterizarea forțată și eventuala evacuare a aeronavei. Pentru asta este indicat să înlăturați posibile obiecte ascuțite pe care le aveți asupra voastră, în buzunar și să renunțați la cravată sau eșarfă. De asemenea, ar trebui să vă descălțați, dacă purtați pantofi cu toc și să renunțați la ochelari, dacă e cazul.

Următorul pas este să căutați cu privirea cele mai apropiate ieșiri de urgență. În cazul unei amerizări, nu toate ieșirile de urgență sunt funcționale. Mai departe, trebuie să numărăm câte rânduri sunt până la cea mai apropiată ieșire și să identificăm dacă sunt obstacole pe drum, în eventualitatea în care avionul se umple cu fum și nu mai avem vizibilitate.

Nu vă ridicați de pe scaun decât dacă primiți instrucțiuni în acest sens de la un membru al echipajului. Nu deschideți nicio ușă până nu aveți acordul unui membru al echipajului. Dacă este fum, încercați să respirați printr-o bucată de pânză (o haină) și încercați să stați cât mai jos posibil.

Urmați instrucțiunile echipajului de la bord”, afirmă pilotul.

Dacă toată lumea este atentă și înțelege ce se așteaptă de la ei, oamenii vor lucra împreună pentru evacuare. Nu vă irosiți timpul filmând. Asculțați și fiți atenți. Dacă supraviețuiți cu un video, e ok. Dacă muriți pentru că erați mai interesați să filmați, în loc să fiți atenți, nu mai e ok”, precizează Inch.

Un alt sfat foarte important este să nu umflați vesta de salvare până nu ieșiți din avion. În cazul în care se infiltrează apă în aeronavă, veți rămâne blocați pentru că nu veți putea înota sub apă cu vesta de salvare umflată. Dacă deja ați umflat-o, e indicat să o dați jos, iar în momentul în care ați ieșit din avion, puteți să vă țineți de o altă persoană, care are vestă de salvare. Vesta poate ține la suprafață două persoane.

După ce ați părăsit epava, asigurați-vă că vă îndepărtați cât mai mult de ea, cât să fiți în siguranță în cazul în care izbucnește un incendiu. Nu mergeți însă foarte departe, ca să puteți fi găsit de salvatori , ulterior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri