Cursuri de autoapărare pentru femeile şi copiii din Nepal, victime ale seismelor

Data publicării:
nepal seism getty

 

Femeile din Nepal s-au plâns că nu se simt în siguranță în tabere. FOTO: Gulliver/Getty Images

Cele două cutremure de pământ de la 25 aprilie și 12 mai din Nepal s-au soldat cu 8.700 de morți și au lăsat aproape 500.000 de persoane fără adăpost, acestea fiind constrânse să doarmă în corturi.

„Cazuri de rele tratamente și de violențe au fost înregistrate în tabere și femeile s-au plâns că nu se simt în siguranță”, a explicat o responsabilă a poliției, Tara Devi Thapa, care coordonează cursurile. „Aceste tehnici le vor ajuta să se simtă mai în siguranță față de agresori și le vor servi la propria lor protecție”, a mai precizat Tara Devi Thapa.

Zeci de femei și-au întrerupt activitățile casnice vineri dimineață pentru a merge pe un teren al unei tabere din Kathmandu, unde o echipă de polițiste le-a prezentat elemente de bază din judo și karate.

„Nu vă gândiți că sunteți vulnerabile doar pentru că sunteți femei”, le-a spus Pramila Khadka, o polițistă specialistă în judo. „Ascultați-mă cu atenție și nu veți întâmpina nicio dificultate în a veni de hac cuiva mai puternic decât voi”, a mai spus ea.

Jucând pe rând rolul de agresor, participantele s-au antrenat pentru lovituri de pumn și de picior, precum și pentru mișcări de blocaj care să-i dezarmeze pe agresori, în timp ce poliția i-a ținut departe pe bărbați, curioși să asiste la cursurile de autoapărare.

„Sunt tehnici foarte utile, le sunt recunoscătoare”, a comentat Naina Rai, o tânără de 19 ani care trăiește în tabără de peste o lună de zile.

„Să trăim aici nu este ca și cum am fi acasă, sunt mereu străini în jurul nostru. Dar acum, dacă un bărbat se ia de mine, nu va scăpa nevătămat”, a mai spus femeia.

Potrivit poliției, 40 de femei și 80 de copii au participat până acum la cursuri și s-ar putea ca inițiativa să fie extinsă și la alte tabere.

Șomajul, sărăcia și impactul insurecției maoiste din Nepal au transformat femeile și copiii în ținte predilecte pentru traficanți și, potrivit ONG-urilor, seismele i-au făcut și mai vulnerabili.

Poliția și-a întărit măsurile de supraveghere de-a lungul frontierei cu India și în zonele afectate de seism pentru a-i contracara pe traficanți.

Guvernul nepalez a interzis recent adopțiile pentru trei luni și a impus obligativitatea unei scrisori de exprimare a acordului pentru minorii care călătoresc fără părinți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri