Sari la conținut

Cutremur puternic soldat cu victime, în Taiwan 

ACTUALIZARE 14:00  11 morţi este cel mai recent bilanţ al cutremurului din Taiwan. Echipele de salvare sunt într-o cursă contracronometru pentru găsirea supravieţuitorilor seismului de azi-dimineață. Punctul zero al operaţiunilor este în oraşul Tainan, unde zeci de oameni ar fi încă îngropaţi sub ruinele unui bloc de 17 etaje prăbuşit în urma seismului. Nouă oameni şi-au pierdut viaţa sub dărâmături; alte două persoane găsite fără suflare au fost surprinse de seism pe stradă.

Cutremurul a avut loc la ora locală 4:00 şi s-a simţit cel mai puternic în oraşul Tainan, cu două milioane de locuitori, aflat pe coasta de vest a Taiwanului.

Sute de pompieri, medici şi militari au intervenit imediat pentru salvarea oamenilor blocaţi sub dărâmături.

Situaţia este urgentă deoarece am găsit oameni în viaţă, dar care sunt prinşi. Aceşti oameni sunt prioritatea operaţiunilor de salvare”, a declarat Lai Ching-te, primarul oraşului Tainan.

În prezent, ne ocupăm de operaţiunile de salvare şi de cazarea sinistraţilor. Avem asigurate 1.200 de paturi pentru victime, la Academia militară din apropiere”, a anunțat Ma Ying-jeou, preşedintele Taiwanului.

Cei care au reuşit să scape teferi povestesc momentele de coşmar prin care au trecut.

- Clădirea s-a zguduit violent.

- Cum aţi ieşit?

- Scările erau sparte, aşa că am ieşit pe un geam de la etajul al doilea.

„Era ora 4:00 dimineaţa şi m-am trezit speriată. Toată clădirea se zguduia violent. Era foarte zgomotos. Nu pot să vă spun cât a durat cutremurul, îmi doream doar să se termine mai repede. Am doi copii mici şi unul dintre ei era în camera alăturată. O auzeam că mă cheamă, dar totul se zguduia aşa de puternic încât nici nu puteam să ne ridicăm din pat”, a povestit o femeie.

Seismul s-a simţit şi în estul Chinei continentale. Guvernul comunist de la Beijing a promis sprijin dacă i se va cere ajutorul.


ACTUALIZARE 8:00 Cel puțin cinci persoane au fost găsite moarte între dărâmăturile clădirii de 17 etaje prăbușite la Tainan. Printre morți se numără și un bebeluș de zece luni. Potrivit unor surse, încă 35 de persoane sunt date dispărute.

În jur de 300 de oameni au fost răniți în cutremurul din Taiwan.


 

Potrivit USGS, seismul a fost unul de suprafață, a avut magnitudinea de moment de 6,4 și s-a produs la numai 10 kilometri adâncime, având epicentrul în sudul Taiwanului, la 39 de kilometri nord-est de orașul port Kaohsiung. Cel mai afectat este orașul Tainan, unde s-a prăbușit un bloc de locuințe cu 17 etaje. Cel puțin 224 de persoane au fost salvate dintre dărâmături, iar peste 150 de victime au fost spitalizate. Cutremurul s-a produs dimineața devreme, înainte de răsărit (vineri, ora 20:00 GMT), și mulți oameni au fost surprinși în somn. 

Seismul a fost urmat de cinci replici și s-a simțit peste Strâmtoarea Taiwan, în China continentală.

Un martor ocular a povestit că imobilul în care stătea s-a înclinat la 45 de grade și a reușit să scape sărind pe fereastră de la etajul al doilea.

Peste 1.500 de persoane participă la eforturile de salvare a victimelor, iar în oraș alte șapte clădiri au fost avariate. 

Peste 120.000 de locuințe și birouri au rămas fără curent electric. 

Tainan este cel mai vechi oraș de pe insulă și are în jur de 1,9 milioane de locuitori. Se află la 48 de kilometri de epicentrul seismului.