Cuvântul pe care Emmanuel Macron vrea să-l facă „dispărut” din Constituția Franței. Fusese introdus în 1948, din cauza lui Hitler

Data publicării:
macron
Foto: Guliver/GettyImages

Şeful statului francez Emmanuel Macron a subliniat, în contextul reformei constituţinale, discutată în prezent la nivel de comisie, asupra luptei a numeroşi deputaţi în vederea scoaterii cuvântului ”rasă” din Constituţie, relatează news.ro, care citează AFP.

macron
Foto: Guliver/GettyImages

„Există un subiect pe care l-aţi susţinut cu forţă, de mult timp, pe care au vreau să-l văd încununat în cadrul acestei reforme, subiectul simbolic al rasei şi cred că este necesar să-l impunem în cadrul acestei reforme constituţionale”, a declarat el în faţa aleşilor.

„Ministrul Justiţiei se va ocupa de acest şantier plin de capcane, însă, în acest punct, eu cred că este conform multor lupte la care ne-am angajat colectiv şi pe care le-aţi purtat mult timp”, a declarat el, fără să facă alte precizări.

Macron a anunţat miercuri seara, la un dineu cu aleşi, la Palatul Elysée, că doreşte ca cuvântul „rasă” să dispară din Constituţie, în cadrul proiectului de reformă constituţională.

Deputaţii francezi au suprimat miercuri , în unanimitate, în comisie, cuântul „rasă” din Articolul 1 al Constituţiei.

În cazul în care aceste amendamente vor fi readoptate în cursul examinării în sesiune a proiectului de revizuire a Constituţiei, începând din 10 iulie, alineatul va prevede că Franţa „asigură egalitatea în faţa legii a tuturor cetăţenilor, fără deosebire de sex, de origine sau de religie” în loc de „fără deosebire de origine, de rasă sau de religie”.

Toate grupurile parlamentare au depus amendamente prin care consideră că persistenţa termenului „rasă” - introdus în Constituţie în 1948 cu scopul de a respinge teoriile rasiste după nazism - este în prezent „prost înţeles” şi „nefondat”, având în vedere că s-a demonstrat că nu există rase în specia umană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri