D. Şova, G. Becali, C.V. Tudor, menţionaţi în raportul Departamentului de Stat privind libertatea religioasă

Data publicării:
dan sova RESIZE-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu-1

„Cei mai mulţi politicieni importanţi au continuat să denunţe public antisemitismul şi încercările de negare publică a Holocaustului. Cu toate acestea, au fost şi cazuri de declaraţii antisemite sau de negare a Holocaustului”, se arată în raportul publicat luni de Departamentul de Stat, citat de Mediafax.

Cazul Dan Șova, critici internaționale

În acest sens, este menţionată declaraţia televizată a lui Dan Şova din 5 martie 2012, pe atunci purtător de cuvânt al PSD, care a afirmat că niciun evreu nu a avut de suferit pe teritoriul României datorită mareşalului Antonescu. De asemenea, raportul evidenţiază că declaraţia lui Şova a fost condamnată de comunităţile evreieşti din România şi din alte ţări, precum şi de alte organizaţii internaţionale, iar împotriva acestuia a fost depusă şi o plângere legală privind încălcarea legii care interzice negarea Holocaustului.

Documentul Departamentului de Stat arată că Şova a fost retras din funcţia de purtător de cuvânt al PSD şi a mers la Washington, la Memorialul Holocaustului, iar la întoarcere a recunoscut că declaraţia sa a fost ignorantă, şi-a cerut scuze şi a retras-o, arătând că după studiul a sute de pagini de documente a înţeles „soarta dramatică” pe care au avut-o evreii din România.

În plus, raportul relatează şi „valul de critici interne şi internaţionale” stârnit de numirea lui Şova ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul pe 6 august 2012, precum şi noile scuze publice exprimate de acesta. „El a promovat apoi întărirea legislaţiei de combatere a rasismului şi antisemitismului şi a susţinut proiectele de învăţare despre Holocaust din şcoli şi universităţi”, evidenţiază documentul administraţiei americane.

George Becali: baptiştii şi neo-protestanţii sunt „culte satanice”

George Becali este menţionat şi el în raport, pentru afirmaţia dintr-un talk-show că baptiştii şi neo-protestanţii sunt „culte satanice” şi nu ţin de creştinism, el fiind reclamat de Biserica Baptistă, care a criticat şi postul de televiziune respectiv şi i-a cerut măsuri pentru evitarea difuzării unor astfel de declaraţii.

Este relatată şi declaraţia de pe 18 octombrie a liderului Partidului România Mare, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, care a afirmat într-o emisiune televizată că nu va recunoaşte până la moarte Holocaustul din România. Atitudinea lui Vadim Tudor a fost reclamată autorităţilor române pentru încălcarea legislaţiei, dar publicaţii ale partidului acestuia continuă să publice articole cu afirmaţii antisemite.

Raportul administraţiei SUA mai arată că Guvernul român a continuat să implementeze recomandările raportului Comisiei Wiesel şi a făcut progrese în promovarea predării în şcoli a cursului privind Holocaustului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri