De ce a căzut în gol un avion Flybe, după decolare. Zborul a fost la 13 secunde de dezastru

Data publicării:
avion flybe

Un avion Flybe, la bordul căruia se aflau 48 de persoane, a fost la un pas de o tragedie de proporții, după ce o greșeală introdusă în sistemul de autopilot a făcut ca aeronava să cadă în gol, la scurt timp după ce decolase de pe Aeroportul din Belfast. Incidentul a avut loc pe 11 ianuarie, însă abia acum autoritățile au descoperit de ce zborul a fost la doar 13 secunde de o tragedie.

Avionul s-a înclinat atât de mult încât cei aflați la bord spun că puteau vedea pământul. Aeronava a intrat în picaj și a fost la un pas să se prăbușească și se afla la doar 280 de metri de pământ când pilotul a reușit să preia controlul.

Avionul Flybe abia decolase și urcase până la 450 de metri în aer când a apărut eroarea de autopilot. Aeronava a intrat în picaj cu o viteză de 21 de metri pe secundă. De vină pentru ceea ce putea fi un incident major este o greșeală în setările autopilotului, care fusese setat pe altitudine 0. Doar 13 secunde mai lipseau pentru ca avionul să se prăbușească, însă pilotul a reușit să dezactiveze autopilotul și să preia manual controlul.

Aeronava și-a continuat apoi zborul spre Aeroportul din Glasgow, unde a aterizat în siguranță.

Echipa de investigație a concluzionat că echipajul de zbor nu a efectuat corect setările sistemului de autopilot, folosit pentru controlarea automată a avioanelor.

Compania Flybe a anunțat că a luat mai multe măsuri pentru prevenirea unor astfel de incidente pe viitor, între care revizuirea antrenamentelor de zbor în simulatoare și actualizarea listei de verificări făcute înaintea zborurilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri