De ce americanii au început să scrie pe morminte rețete culinare? În Franța, o altă idee surprinzătoare pentru cimitire: codurile QR

Data publicării:
o femeie cu drapelul sua in brate se reculege in fata unui mormant
În SUA a devenit o adevărată modă ca pe pietrele funerare să fie scrise rețete culinare ale defuncților Foto: Profimedia Images

„Cimitirul Vesel” din Săpânța riscă să aibă concurență serioasă. În Statele Unite a  părut o „modă” surprinzătoare: pe pietrele funerare ale celor decedați au început să apară gravate rețete culinare, scrie The New York Times. În același timp, în Franța, un tânăr întreprinzător încearcă să zguduie industria din domeniu și propune un cod QR pe morminte.

Pierderea unei persoane dragi este o încercare dificilă, iar mormintele fac parte din modul de a păstra vie amintirea celui decedat. Uneori, urmașii celor decedați găsesc o manieră originală de a a le aduce un omagiu. Extravaganța merge până la a le dezvălui secretele de bucătărie pe pietrele funerare. Este o tendință care devine din ce în ce mai răspândită în Statele Unite, potrivit The New York Times. Cei pasionați de gătit doresc să-și lase pe piatra de mormânt numeroasele secrete pe care nu le-au dezvăluit niciodată în timpul vieții. Așa se face că peste Ocean poți culege rețete culinare pur și simplu vizitând cimitire.

În Castor, Louisiana, Charlie McBride a scris pe marmura pietrei funerare a mamei sale rețeta folosită de aceasta pentru plăcinta de piersici. În cimitirul Logan City Cemetery, din Utah, memorialul familiei Andrews face furori de două decenii cu rețeta sa de fudge de ciocolată, un produs de patiserie tipic american, așa că însăși aleea cimitirului respectiv a fost redenumită după numele prăjiturii.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De altfel, în Statele Unite această practică a devenit suficient de frecventă, încât să facă obiectul unei cărți în sine: „Cooking With the Dead”.

Rețeta de „nuci umplute” figurează pe mormântul unei evreice născute în România

Însă și în Israel există o rețetă scrisă pe o piatră funerară, în cimitirul Rehovot. Este rețeta pentru „nuci umplute”, cea mai populară prăjitură a Idei Kleinman. Născută în România și căsătorită cu un supraviețuitor al Holocaustului, ea umplea aluatul cu nuci pecan măcinate, gem de căpșuni și rahat, a povestit fiul ei, Yossi Kleinman, care are 65 de ani. El spune că a observat de mai multe ori oameni care, trecând pe lângă mormântul mamei sale, își notează rețeta.

În Franța, un tânăr întreprinzător din Rennes încearcă o altă abordare. El a prezentat proiectul „Requiem Code”, un cod QR care poate fi aplicat pe un mormânt pentru a afișa un videoclip sau fotografii ale persoanei decedate în realitate augmentată. „Înțeleg obstacolele, dar ideea nu este de a șoca sau de a pune tehnologia digitală peste tot. Scopul este de a aduce alinare în aceste momente dificile”, a explicat Lilian Delaveau, citat de Ouest-France. Deja tehnica e folosită și în alte țări, în San Salvador, de pildă, unde ideea i-a venit în timpul pandemiei unui jurnalist și istoric, Frederick Meza. Odată scanat cu un telefon mobil, codul QR trimite la o pagină web care prezintă istoria și fotografiile celor decedați.  

cod qr pentru morminte profimedia-0640750456
Rosario del Carmen Chacon, 75, holds a plaque bearing a QR code to be placed on a relative's grave at the General Cemetery in San Salvador, on October 30, 2021. Salvadoran photojournalist and historian Frederick Meza came up with the idea of stamping a QR code on graves that once scanned with a mobile phone refers to a web page that presents the history and photos of the deceased. Meza pretends to extend the project beyond his family circle and offers his services from 50 dollars in the framework of the celebration of the Day of the Dead on November 1.,Image: 640750456, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Dincolo de pietrele funerare, cimitirele evoluează și ele și încearcă să se distingă unele de altele: cel mai mare, cel mai mic, cel mai frumos sau... cel mai vesel, în variantă românescă. Cel mai mare cimitir din Franța este Pantin, din apropiere de Paris, care se întinde pe 107 hectare și adăpostește 200.000 de morminte. Cel mai mic se află în Normandia, în apropiere de Caumont-l'Eventé. Acesta adăpostește un singur mormânt, cel al unui locotenent britanic care a murit în 1944. Iar cel mai ecologic se află la Niort, în Deux-Sèvres.

Și actorul Luke Perry, unul dintre protagoniştii serialului „Beverly Hills 90210”, care a murit în martie 2019, a fost înmormântat într-un costum fabricat pe bază de ciuperci şi alte microorganisme, conform dorinţelor sale. Denumită „Infinity”, această ţinută funerară dezvoltată de start-up-ul californian Coeio, „contribuie la descompunerea corpului, contribuie la neutralizarea substanţelor toxice şi transferă nutrientele necesare vieţii vegetale” la finalul procesului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri