Cum au devenit Mukbang - tinerii care se filmează când mănâncă, dușmani ai poporului în China

Data actualizării: Data publicării:
mukbang
Vedetă mukbang în China. Captură video

Campania „Cu farfuria goală” a fost lansată de președintele Chinei, Xi Jinping, care a cerut cetățenilor săi să lupte cu risipa de mâncare, din cauza temerilor tot mai mari că țara se va confrunta cu o criză majoră de alimente, scrie BBC. China are probleme deja cu asigurarea mâncării pentru populație, din cauza inundațiilor masive din ultima lună, care au distrus culturile, și din cauza războiului comercial cu SUA. Ca urmare, autoritățile chineze au început să blureze transmisiile video de pe rețelele sociale cu tineri care mănâncă. 

Este vorba despre fenomenul ”Mukbang”, sau ASMR, care s-ar traduce prin transmisii video cu tineri care mănâncă cantități uriașe de alimente. ASMR este o categorie de clipuri video care creează zgomote și sunete destinate să producă o reacție senzorială privitorului. Pentru unii, ideea de a privi și a auzi pe cineva care consumă tone de mâncare nu este atrăgătoare.  Dar fenomenul, apărut în urmă cu 10 ani, În Coreea de Sud, a devenit extrem de popular în toată Asia, în special în China, influencerii mukbang adunând zeci de milioane de fani.

Acum, Guvernul chinez intenționează să interzică aceste transmisii video pe teritoriul țării.

Campania „Cu farfuria goală” a fost lansată de Xi după ce acesta a spus că criza Covid a sunat deja alarma în privința risipei de mâncare. El a adăugat că țara trebuie să fie în stare de alarmă în privința crizei alimentare. Canalele media controlate de guvern au intrat imediat în acțiune.

Televiziunea de știri CCTV a criticat pe larg fenomenul mukbang și alerte au început să fie postate peste show-urile de „mâncat live” pe rețelele sociale. 

Cei care caută „show cu mâncare” sau „canal video live cu mâncare”, primesc avertismente despre salvarea alimentelor, mâncatul cu moderație și viață sănătoasă.

Totodată, vedeta mukbang Mini a difuzat un clip publicitar într-un cotidian controlat de guvern, făcând apel la populație să nu risipească mâncarea. „Și mâncarea reîncălzită poate fi super-delicioasă”, a spus ea în clipul publicitar. 

Analistul BBC China, Kerry Allen, explică fenomenul mukbang prin faptul că tinerii, constrânși de cenzura strictă a guvernului comunist, și-au găsit câte o nișă de exprimare prin care să poată fi liberi. „Transmisiile live și vlogging-ul au devenit extrem de populare, dar, din cauză că guvernul este foarte nervos în legătură cu libertățile pe care social media le oferă, mulți vloggeri, influenceri, au fost nevoiți să se limiteze la a cânta sau la a mânca”. 

Dar acum, cele mai de succes vedete mukbang din China, „regii cu stomacul mare”, care mănâncă în fața camerei de filmat câtă mâncare pot, s-au trezit cu clipurile video blurate pe platformele chinezești. 

Unii dintre ei, de teamă, au început să își șteargă înregistrările video de până acum, dar chiar și așa, riscă să devină victimele unei campanii publice de condamnare, din cauză că nișa lor a devenit indezirabilă prin decizie guvernamentală. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri