De ce Soci? Jocurile Olimpice de iarnă încep vineri, la poalele munților Caucaz, zonă măcinată de conflicte

Data publicării:
mascota soci-1

Pe ultima sută de metri, organizatorii încearcă să încheie pregătirile pentru evenimentul prin care preşedintele Vladimir Putin îşi doreşte să schimbe faţa Rusiei. Tocmai de aceea, 50 de miliarde de dolari au fost investiţi în stadioane, hoteluri şi infrastructură, o sumă record în istoria Jocurile Olimpice. Deşi în oraşul de la Marea Neagră au fost mobilizaţi 37 de mii de poliţişti, securitatea rămâne principala îngrijorare pentru autorităţi, în condiţiile în care mai multe delegaţii au primit ameninţări. Ultima este Austria. Două sportive din această ţară au fost ameninţate că vor fi răpite.

De aproape șapte ani Rusia se pregăteşte pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă la Soci. Au fost amenajate stadioane, renovate hotelurile şi ridicate noi spaţii de cazare. Nu mai puţin de 367 de kilometri de drumuri şi 77 de poduri au fost construite în oraşul de la Marea Neagră, cărora li se adaugă 201 kilometri de noi căi ferate.

60 de mii de muncitori au lucrat pe şantierele de la Soci.  

Potrivit estimărilor, cel mai mare eveniment sportiv al iernii va fi urmărit de aproximativ trei miliarde de telespectatori.

500 de mii de spectatorisunt aşteptaţi la Jocurile Olimpice, adică mai mult decât populaţia oraşului Soci, care este de 430 de mii de oameni.

Nu toți localnicii sunt încântați de ceea ce s-a întâmplat până acum în oraşul lor. „Cu toții au vrut să facă bani, au cheltuit mult, dar nici măcar nu au făcut o treabă bună. Este timpul să-și îndrepte atenția și către sistemul de canalizare din Loo. Ne-au promis că ne vor pune gaze, dar nici acum nu avem”, a declarat un localnic.

Şase mii de sportivi din 85 de ţări vor participa la Olimpiada de la Soci, dintre care 1.650 sunt paralimpici.

98 de medalii de aur vor fi atribuite în diferitele discipline şi tot atâtea medalii de argint şi de bronz.

Aproximativ 13 mii de ziarişti sunt acreditaţi,ceea ce înseamnă cu 3.000 mai mulţi decât la ediţia de la Vancouver.

25 de mii de oameni s-au oferit voluntari ca traducători și șoferi în timpul competiţiei de la Soci.

Simbolul Jocurilor, flacăra olimpică va fi purtată de 14 mii de persoane până la data de 7 februarie, momentul deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Caucaz, o zonă a conflictelor

Considerată o adevărată reședință de vară a președintelui rus, oraș care a găzduit numeroase summituri informale, Soci este o stațiune situată la poalele munților Caucaz.

Lanţul muntos Caucaz este traversat de numeroase văi, unde s-au stabilit popoare diferite, precum cecenii, osetii, abhazii şi cerchezii. Aici se vorbesc mai mult de 40 de limbi şi dilalecte.

În acest lanţ muntos se înalţă Elbrus, la 5.642 metri, şi formează un spaţiu greu de controlat de Moscova. Este un loc de refugiu pentru multe popoare, dar şi un spaţiu de regrupare pentru diferite organizaţii armate.

Reorganizarea regiunii după prăbuşirea Uniunii Sovietice a integrat aceste popoare în noi state şi a dat naştere unor mişcări care revendică autonomia.

În Caucazul de Sud, Georgia a pierdut 20 la sută din teritoriu în urma războiului din 2008 împotriva Rusiei. Regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia își proclamaseră independenţa și au fost recunoscute ca atare de Moscova după război.

Au fost recunoscute de Moscova, dar nu şi de comunitatea internaţională. De remarcat că oraşul Soci, unde au vor avea loc Jocurile Olimpice, e la doi paşi de frontiera abhază.

În Caucazul de Nord, în Rusia, Cecenia s-a autoproclamat independentă în 1991. În 1994 şi în 1999, Moscova a dus două războaie sângeroase care au făcut peste 100.000 de victime. Conflictul nu a fost încă rezolvat, războiul se duce încă în munţi şi chiar s-a extins în alte republici din Caucazul de Nord. Războiul din Cecenia a dat naştere unei noi ameninţări în regiune: grupurile islamiste radicale sunt din ce în ce mai puternice, iar atacurile teroriste s-au înmulţit.

Doku Umarov, un luptător cecen care are legături cu Al-Qaida, a creat din 2007 Emiratul din Caucaz, un teritoriu care se întinde de la Marea Neagră la Marea Caspică şi ameninţă cu atentate împotriva ruşilor.

Cu o lună înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, oraşul Volgograd a fost ţinta a două atacuri sinucigaşe revendicate de o altă grupare de jihadişti din Daghestan.

Cum este asigurată securitatea la Soci

În acest context tensionat se deschid Jocurile Olimpice de la Soci. Competiţiile se desfăşoară în două locuri, unde securitatea a fost întărită cu ajutorul armatei şi a 37.000 de poliţişti, ceea ce înseamnă un poliţist la zece locuitori. În partea muntoasă, accesul maşinilor este strict controlat pe baza unor permise speciale, iar, în unele zone, este interzis.

În zona de litoral, navigaţia este limitată şi un sistem radar este în funcţiune pentru a depista submarinele care s-ar putea apropia.

În plus, serviciile ruse de securitate au acces la toate convorbirile telefonice şi la toate mesajele trimise pe Internet. Un astfel de dispozitiv de securitate costă mult, la fel cum a costat şi infrastructura pentru competiţiile sportive şi facilităţile de transport, care nu existau înainte de Jocuri.

Rezultatul: cu o factură de peste 37 de miliarde de euro, Jocurile Olimpice de la Soci sunt cele mai păzite, dar şi cele mai scumpe din istorie. O probă de forţă economică şi o provocare politică pentru Vladimir Putin, care a demonstrat că forţa Rusiei se simte în toată lumea, dar mai ales la ea acasă, conchide o analiză Le Monde

Emil Hurezeanu: Putin vrea să demonstreze că iarna e ca vara

Analistul Emil Hurezeanu consideră că Marea Neagră sau litoralul sudic reprezintă noua Rusie, este demonstrația de forță de Rusiei, Rusia care avansează spre sud, ocupă țărmul Mării Negre și obține o victorie strategică împotriva tătarilor în Crimeea și nordul Mării Negre. 

„Avem demonstrația politică a posibilității punerii în aplicare a testamentului lui Petru cel Mare, extinderea Rusiei până în mările calde. Nostalgia Rusiei e să ajungă la Istanbul. Mai-marii Rusiei au vrut să ia locul celei de-a doua Rome în mod succesiv, să se suprapună. Moscova e a treia Romă. E vorba de o gamă întreagă de simboluri”, arată Emil Hurezeanu.

„Este o tradiție de înaintare, de prezență, o tradiție geopolitică. Și mai e o ambiție. Omul ăsta care a ajuns la Soci a început să mângâie un leopard și voia să spună că atunci când se urcă pe cal, vânează etc, el tot timpul face o demonstrație, nu neapărat egolatră. El face demonstrație de forță și cu niște mesaje. Mângâind ieduțul ăsta de azi de la Soci voia să spună că pericolul ecologic pe care îl clamează unii nu este atât de mare. Vrea să demonstreze că iarna e ca vara”, a explicat analistul.

Urmăriți întreg comentariul jurnalistului în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri