De la al-Qaida la „pixelul albastru”: Inginerul român a cărui descoperire poate ajuta anchetatorii din întreaga lume

Data publicării:
hum-38213

Experții au venit cu un răspuns: pot autentifica aceste înregistrări cu ajutorul unui zumzet care provine de la rețeaua de curent electric, relatează BBC.

În ultimii șapte ani, în laboratorul poliției metropolitane din sudul Londrei specialiștii în audio înregistrează sunetul curentului alternativ. Este vorba despre un zumzet greu de perceput pentru urechea umana. Însă, dacă este intensificat, începe să se audă un zgomot metalic și iritant.

„Curentul este transmis prin rețeaua națională către fabrici, magazine și, desigur, casele nosstre. În mod normal, această frecvență este de 50Hz”, explică medicul Alan Cooper, expert al poliției metropolitane.

Orice înregistrare digitală făcută oriunde lângă o sursă de curent electric va capta zgomotul.În condițiile în care frecvența electricității furnizate de rețeaua națională este de 50Hz, dacă este privită din prisma timpului, se pot observa mici fluctuații.

Aici intervine o observație făcută în urmă cu 10 ani de un inginer român.Cătălin Grigoraș a descoperit că tiparul acestor modificări în frecvență este unic în timp. Ceea ce poate fi catalogat drept o curiozitate, dar nimic mai mult, devine un atu uriaș pentru experții care lucrează la investigarea activităților criminale. Pe scurt, interferențele provenite de la rețeaua de curent electric oferă informații despre data și locul la care a fost făcută o înregistrare.

Descoperirea lui Cătălin Grigoraș nu este pentru prima oara subiect de știre în presa internațională. În urma cu cinci ani, revista Wired sugera intr-un articolcă tehnica de investigare a lui Grigoraș a fost folosită pentru descoperirea unui complot al al-Qaida.

Numele lui Grigoraș a fost și în atentia presei româneîn anul 2009. când a fost nominalizat drept unul dintre experții care au analizat celebra înregistrare video în care candidatul la președinția României Traian Basescu părea să lovească un copil în timpul unei întruniri electorale.

În prezent, Cătălin Grigoraș este director al Centrului de Expertiză Media de la Universitatea Denver din Statele Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri