De la un joc video, la volanul unui monopost. Povestea lui Cem Bolukbași, primul gamer din Formula 2

Data actualizării: Data publicării:
C3E74880-8E0C-45BC-8F39-BF54A19611DF

Cem Bolukbași tocmai a intrat în istorie ca primul pilot care de la un simulator de joc ajunge la volanul unui monopost de Formula 2. Tânărul de 23 de ani va concura în 2022 pentru echipa de F2 Charouz Racing System. „Dacă n-aș fi fost parte a curselor virtuale de Formula 1, nu aș fi avut niciodată șansa să intru într-un monopost adevărat”, spune tânărul pilot care până în 2019 a concurat în competiții de Esports, potrivit ESPN.

Pentru mulți aspiranți la F1, accesibilitatea este principala problemă, însă Cem Bolukbași își dorește ca povestea lui să îi inspire pe cei care au doar un volan și un set de pedale cu care să se antreneze.

„Cred că este foarte important să fiu primul gamer care face asta, pentru că le poate da oamenilor speranță. Dacă oamenii văd că cineva o poate face, vor crede că o pot face și ei”, a spus acesta.

Bolukbași a început cursele de motocros la vârsta de 5 ani și a câștigat Campionatul Turciei un an mai târziu. Ulterior, acesta a mai participat la competiții de karturi, însă pasul către marile competiții părea doar un vis. Pentru Bolukbași au urmat câțiva ani în care și-a continuat pasiunea pe consolele de jocuri. 

Într-un interviu din 2017, Bolukbași spunea că prima consolă pe care a jucat Formula 1 a fost un Play Station 3. 

În 2017, când a fost lansată competiția de Formula 1 Esports, Bolukbași a reușit să întreacă alți 63.000 de participanți online și a fost pe locul 5 la finalul campionatului. Acesta a concurat pentru McLaren, iar în sezonul următor a trecut la Toro Rosso și a participat la 4 din cele 10 curse, terminând pe locul 12.

Bolukbași, care a concurat în curse virtuale în F1 Esports Series în 2017, 2018 și 2019, câștigând și Formula Renault Esport Series, a trecut la cursele reale în Campionatul European GT4 din 2019. Pilotul turc a concurat apoi două sezoane complete în GT4 în 2020 și 2021, câștigând de două ori la categoria Pro-Am.

Cem Bolukbasi a concurat apoi în Campionatul Asiatic F3 în 2021, înainte de a trece la EuroFormula Open Championship, unde a câștigat la debut.

Tânărul de 23 de ani din Istanbul a încercat atunci pentru prima dată un monopost de F2 la testele de la Abu Dhabi, după încheierea sezonului EuroFormula Open 2021.

Cu un bun palmares în cursele pe circuit, el a spus că jocurile virtuale l-au ajutat să-și atingă visele.

Pasul către F2 este considerat a fi rampa de lansare către un monopost de Formula 1. În trecut, în Formula 2 au concurat nume mari precum Lewis Hamilton, Max Verstappen, Charles Leclerc sau Sergio Perez.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri