Sari la conținut

De la Londra la New York, în patru ore cu avionul

AS2 e abia în faza de prototip, dar deja uimeşte. A fost supranumit Fiul lui Concorde, cu aluzie la primul avion supersonic comercial, retras în 2003. Va fi doar o idee mai lent decât Concorde, dar va parcurge distanţa dintre Tokyo şi San Francisco în doar şase ore.

O călătorie din Londra până la New York va dura sub patru ore şi jumătate, faţă de şapte ore cât durează în prezent. AS2 este fructul cooperării dintre Aerion şi gigantul Airbus.

Allan McArtor, preşedinte Airbus: „Airbus e foarte încântat să facă parte din această colaborare cu Aerion. E un schimb de tehnologie, un schimb de cunoştinţe. E un efort total de colaborare pentru a duce acest proiect dincolo de planul de afaceri, către penetrarea pieţei”.

Avionul ar urma să zboare cu o viteză de 1,5 ori mai mare decât a sunetului. Aripile de carbon îl fac mai uşor, mai rapid şi, în plus, mai economicos la consumul de carburant. Pentru a atinge aceste performanţe, AS2 are dimensiuni reduse. Va putea transporta doar 12 pasageri. Însă constructorii estimează că în 20 de ani vor aduce pe piaţă 600 de astfel de avioane.

Robert Bass, preşedinte Aerion: „Am avut întotdeauna încrederea că acest avion va ajunge pe piaţă. Întrebarea e când şi nu dacă se va întâmpla sau nu. Clar e că parteneriatul cu Airbus e un mare pas în faţă şi va conduce la comercializarea Aerion”.

Primele teste însă vor începe abia în 2021. Şi totuşi avionul supersonic deja are clienţi. S-au comandat până acum 20 de avioane AS2 la un preţ de 120 de milioane de dolari fiecare. Livrarea însă se va face abia în 2023.

Pe aceeași temă