Decizie istorică în India. Curtea Supremă a dezincriminat adulterul

Data actualizării: Data publicării:
Femei India
Foto: Agerpres

Curtea Supremă a Indiei a dezincriminat joi adulterul, considerând că legea respectivă era discriminatorie faţă de femei, transmite Agerpres, care citează AFP.

Femei India
Foto: Agerpres


Un articol de lege datând din epoca colonială britanică prevedea o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru un bărbat care a întreţinut relaţii sexuale cu o femeie căsătorită, fără a avea consimţământul soţului acesteia.

„A considera adulterul din punctul de vedere al infracţionalităţii este o măsură retrogradă”, se arată în decizia luată în unanimitate de un complet de cinci judecători ai Curţii Supreme.

Articolul respectiv mai stabilea că femeile nu puteau depune plângere pentru adulter, dar nici să fie considerate responsabile de adulter.

În decizia sa, Curtea a considerat că femeile erau private de demnitate şi alegere individuală, fiind tratate ca proprietate a soţilor lor.

Judecătorii au precizat totuşi că adulterul constituie un motiv legitim de divorţ.

În 1954, Curtea Supremă menţinuse incriminarea adulterului, considerând atunci că „este un fapt comun acceptat că bărbatul este cel care seduce, nu femeia”

Decizia vine la trei săptămâni după ce Curtea Supremă din India a dezincriminat și relațiile sexuale dintre persoane de același sex. Legea veche de 150 de ani prevedea inclusiv închisoare pe viață pentru raportul sexual „împotriva naturii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri