Declarații controversate ale premierului Netanyahu, înainte de alegeri

Data publicării:
premierul israelian Benjamin Netanyahu
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu. Foto: Getty Images

Declaraţii controversate ale premierului israelian, Benjamin Netanyahu, făcute cu trei zile înainte de alegerile în urma cărora vrea să obţină un nou mandat. A promis anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania dacă va fi reales. Este vorba de colonii instalate pe teritoriile palestiniene ocupate de Israel după 1967.

- Cine spune că nu o vom face? Suntem pe cale s-o facem şi discutăm acest lucru, a declarat premierul Benjamin Netanyahu la un post de televiziune. Mi-aţi pus o întrebare foarte interesantă, dacă trecem la următoarea etapă. Răspunsul este da, vom trece la următoarea etapă, a continuat el.
- Asta înseamnă că în timpul următoarei dumneavoastră guvernări veţi extinde coloniile?
- Voi extinde suveranitatea israeliană şi nu fac distincţia între grupurile de aşezări şi aşezările izolate. După părerea mea, fiecare grup de aşezări este o zonă israeliană şi sub controlul Israelului. Noi, guvernul israelian, suntem responsabili de aceste zone, nu le trec sub Autoritatea Palestianiană.

Aproximativ 400.000 de israelieni trăiesc în aceste aşezări, considerate ilegale potrivit legistaţiei internaţionale şi un obstacol în calea păcii între israelieni şi palestinieni. Aceste declarații i-ar putea aduce premierului voturi din rândul electoratului naţionalist.

Citiți și:  De ce sunt importante pentru români alegerile din Israel? Interviu cu analistul Jonathan Davis

Săptămâna viitoare sunt alegeri parlamentare în Israel. Ca în multe alte locuri de pe glob şi acolo ţara este împărţită în două. De o parte sunt cei cu viziuni categorice, premierul Benjamin Netanyahu şi susţinătorii partidului aflat la putere, cei mai mulţi din grupări de extremă-dreaptă. De cealaltă parte, sunt cei cu opinii moderate, o coaliţie nou apărută, formată din fostul şef al forţelor de apărare israeliene şi un cunoscut jurnalist. Este pentru prima oară când Netanyahu are contracandidaţi serioşi. Sondajele de opinie arată însă că are în continuare cele mai mari şanse să câştige, deşi premierul are de lămurit acuze serioase de corupţie.

Dacă Benjamin Netanyahu câştigă aceste alegeri, va deveni cel mai longeviv lider al Israelului în funcţie. Campania lui electorală s-a desfăşurat în paralel cu anchetele procurorilor israelieni despre o serie de fapte de corupţie pe care le-ar fi comis premierul. Dar acesta este greu de intimidat şi continuă să distragă atenţia publicului de la ele. Recent, a declarat că vrea recunoaşterea zonei Înălţimile Golan, teritoriu sirian ocupat, ca parte a statului israelian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri