Departamentul de Stat al SUA: Guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime pentru eliminarea traficului 

Data publicării:
diicot mascat

Potrivit raportului Departamentului de Stat american, copiii reprezintă cel puţin o treime dintre victimele traficului de persoane din România, fetele şi băieţii, în special cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, fiind expuşi riscului de a deveni victime ale traficului în scopuri sexuale pe teritoriul României, relatează Mediafax.

Într-un comunicat transmis presei, ambasada SUA la Bucureşti apreciază colaborarea strânsă şi permanentă pe care a avut-o cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

Guvernul şi reprezentanţii ONG-urilor au semnalat şi o creştere a numărului de victime cu dizabilităţi.

Documentul menţionează că „Guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, totuşi depune eforturi semnificative în acest sens”.

„Pentru al patrulea an consecutiv, Guvernul nu a acordat fonduri ONG-urilor care oferă asistenţă victimelor traficului de persoane şi nu a asigurat în Bucureşti adăposturi destinate în exclusivitate adulţilor şi copiilor victime ale traficului de persoane”se arată în raport.

Pe de altă parte, în ultimul an a crescut numărul de urmăriri şi condamnări în justiţie, iar agenţia naţională în domeniu a desfăşurat mai multe campanii de conştientizare în rândul populaţiei.

Care sun recomantările Departamentului de Stat

Raportul Departamentului de Stat recomandă României reluarea finanţării programelor de asistenţă a victimelor traficului de persoane, inclusiv alocarea unor fonduri pentru ONG-urile care oferă diferite servicii victimelor.

Documentul consideră necesare creşterea calităţii serviciilor oferite victimelor, construirea la Bucureşti a unui adăpost destinat în exclusivitate victimelor traficului de persoane repatriate, dar şi „anchetarea amănunţită şi demararea urmăririi penale în cazurile de presupusă complicitate a funcţionarilor guvernamentali la acte de trafic de persoane şi pedepsirea cu închisoarea a funcţionarilor statului condamnaţi pentru asemenea infracţiuni”.

Administraţia americană recomandă şi „înfiinţarea unei funcţii de raportor la nivel naţional care să asigure evaluări independente periodice ale politicilor naţionale în acest domeniu”.

Documentul arată că pedepsele cu închisoarea între 1 şi 15 ani prevăzute de legislaţia românească sunt „suficient de severe”.

În 2012, autorităţile române au anchetat 867 de cazuri de trafic de fiinţe umane, în timp ce în 2011 fuseseră anchetate 897 cazuri. Anul trecut au fost trimise spre acuzare 667 de persoane şi condamnate 427 pentru trafic de fiinţe umane, în comparaţie cu 480 persoane puse sub acuzare şi 276 persoane condamnate în 2011.

În 2012 au fost identificate de autorităţi 1.041 de victime, 526 de persoane fiind traficate în scopul exploatării sexuale, în timp ce 410 au fost traficate pentru muncă forţată, arată Mediafax.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri