Deputat irakian: Grupul Stat Islamic cumpără armament din România. Reacția MAE

Data publicării:
ISIS 22

Potrivit site-ului IraqiNews.com, preşedintele Comisiei parlamentare irakiene pentru Securitate şi Apărare, Hakim Zamili, i-a cerut sâmbătă premierului Haider al-Abadi să intervină imediat pentru a opri furnizarea muniţiei în valoare de 300 de milioane de dolari, achiziţionată de gruparea Stat Islamic (SI) din România şi finanţată dintr-un stat învecinat cu Irakul, notează Mediafax.

„Îi cer premierului să intervină imediat pentru a opri SI să achiziţioneze din România muniţia în valoare de 300 de milioane de dolari. Acest contract este finanţat dintr-o ţară vecină”, se arată într-un comunicat al lui Hakim Zamili.

Ambasadorul român în Irak, Iacob Prada, a dezminţit duminică informaţia potrivit căreia România ar fi încheiat un acord de armament cu gruparea Statul Islamic, precizând că toate exporturile de armament către Irak sunt aduse la cunoştinţa Guvernului irakian, notează site-ul IraqiNews.com.

Reacţia MAE la „acuzaţiile denigratoare”

Ministerul de Externe a precizat, luni, că respinge „cu tărie” afirmaţiile şefului Comisiei de Apărare şi Securitate din Parlamentul irakian privind presupusa vânzare de armament românesc către ISIL şi a subliniat că astfel de declaraţii „denigratoare” pot afecta relaţiile româno-irakiene.

Referitor la publicarea în media irakiană a unor declaraţii privind presupusa vânzare de armament românesc către ISIL, România „respinge cu tărie astfel de afirmaţii, care sunt complet nefondate”, precizează MAE, într-un comunicat.

„Ministerul Afacerilor Externe dezavuează afirmaţiile şefului Comisiei de Apărare şi Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directă la presupuse legături comerciale între statul român şi o organizaţie considerată teroristă de către întreaga comunitate internaţională", se arată în comunicat.

MAE solicită parlamentarului irakian să prezinte scuze în mod public pentru acuzaţiile sale nefondate, subliniind că „acest tip de afirmaţii denigratoare pot afecta relaţiile bilaterale româno-irakiene”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri