Sari la conținut

Dezvăluiri din timpul discuţiilor Putin-Poroşenko: Preşedintele Ucrainei i-ar fi propus liderului rus „să ia Donbas”

Într-un articol publicat luni în ediţia sa în limba rusă, Forbes susţine că preşedintele Vladimir Putin le-ar fi vorbit membrilor conducerii Uniunii ruse a industriaşilor şi antreprenorilor în cadrul unei întâlniri care a avut loc cu uşile închise despre o ofertă neaşteptată primită din partea omologului său ucrainean Petro Poroşenko. Revista citează surse "familiare cu discuţiile de la întâlnire", care a avut loc la 19 martie, notează Mediafax. 

Putin ar fi spus că oferta a intervenit în timpul "negocierilor în format Normandia" din 11-12 februarie.

„El (Poroşenko) mi-a spus direct: "Ia Donbas!". I-am răspuns: "Eşti nebun? Nu am nevoie de Donbas! Dacă nici tu nu ai nevoie de el, declară-l independent"”, afirmă sursa citată de Forbes, referindu-se la declaraţiile preşedintelui rus.

Putin ar fi spus însă ulterior că autorităţile ucrainene nu sunt pregătite să renunţe la această regiune. Dacă nu sunt pregătite, ar fi spus Putin, atunci ar trebui să le plătească locuitorilor din Donbas pensii şi beneficii sociale şi să reinstaureze sistemul bancar al regiunii.

Forbes susţine că unul dintre participanţii la întâlnire, care a cerut să nu i se dezvăluie identitatea, a confirmat că Putin a redat conversaţia cu Poroşenko, dar a admis că preşedintele rus a spus însă altceva.