Dezvăluiri | SUA au sfătuit Grecia să nu se certe cu Germania

Data publicării:
steag grecia germania ue - crop - gettyimages - 26 august 15

Informaţiile apar într-o scrisoare secretă, trimisă la Atena de ambasadorul Greciei la Washington, pe 16 iulie. Christos Panagopoulos scria că Statele Unite au sfătuit guvernul lui Alexis Tsipras „să nu se confrunte cu Germania” şi „să fie deschis la reforme în săptămânile şi lunile care au precedat încheierea unui acord cu creditorii internaţionali”.

Documentul lasă să se înţeleagă că administraţia americană era interesată ca Grecia să rămână în zona euro şi că experţi de la Washington sunt în legătură permanentă guvernul lui Tsipras.

Potrivit cotidianului grec Kathimerini, americanii le-au recomandat grecilor să evite atacurile verbale la adresa oficialilor germani şi să încerce să creeze o alianţă cu ţări precum Marea Britanie, Franţa, Italia şi Austria. Statele Unite şi-au exprimat voinţa de a sprijini Atena şi de a convinge acele ţări că Grecia este angajată pe calea reformelor.

În scrisoare, ambasadorul elen a mai spus că strategia administraţiei americane a fost de a evidenţia importanţa geopolitică a menţinerii Greciei în zona euro şi că zona euro trebuie să accepte renegocierea datoriilor Greciei. Diplomatul a mai sugerat că guvernul de la Washington a încurajat Fondul Monetar Internaţional să-şi facă auzită părerea privind datoriile Atenei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri