Digi24 în linia întâi. Corespondențe din zone de război în 2012

Data publicării:
01012013 20front-41442

Siria. Un loc cuprins de de război fără sfărşit. Un loc în care oamenii mor pentru democraţiei. În luna iulie, o echipă Digi24 a reuşit să intre în ţara condusă de Bashar Al-Assad. Bogdan Ocnaru şi cameramanul Răzvan Dima au fost primii jurnalişti români care au transmis din acea zonă.

Împreună cu alţi jurnalişti străini, echipa noastră a stat de vorbă cu rebelii şi a avut ocazia să transmită imagini din ţara măcinată de război. Reporterul şi operatorul Digi24 s-au apropiat la câţiva kilometri de Alep, capitala economică a tării, oraşul în care şi acum se duc lupte grele. Clădirile ciuruite, urmele de şenile de pe asfalt, câmpurile minate, dar şi îndărjirea şi determinarea tinerilor care ţin armele automate în mână te duc cu gândul la un război crâncen în care sute sute de oameni mor în fiecare zi.

În clădirile guvernamentale stăteau odată, la loc de cinste, tablourile cu liderul sirian. Acum, pozele cu Al-Assad sunt călcate în picioarele şi aruncate pe toate drumurile. Fiecare bucată de pământ a fost cucerită de rebeli cu preţul vieţii. Sacii de nisip din avanposturi şi tuburile gloanţelor trase căzute pe caldarâm sunt mărturia revoluţiei siriene.

De cealaltă parte a frontierei, în Turcia, sute de oameni fug din calea gloanţelor în fiecare zi. Zeci de mii de sirieni îţi găsesc refugiul de-alungul frontierei. Sunt cazaţi în tabere speciale şi aşteaptă să să încheie războiul şi să se întoarcă acasă.

În luna noiembrie, tensiunile dintre palestinieni şi israelieni au renăscut. Echipa Digi24 a fost din nou în prima linie. Laurenţiu Rădulescu şi operatorul Claudiu Ristea, singurii jurnalişti români din zonă, v-au transmis imagini exclusive câteva zile la rând.

Alarmele antirachetă, schimburile de focuri, atentatul din Tel Aviv şi declaraţiile celor două părţi prevesteau războiul.

Eforturile diplomatice din întreaga lume s-au concentrat asupra celor două ţări, iar conflictul armat a fost evitat. Cu toate acestea, până la momentul respectiv, au existat victime în ambele tabere.

Reporterul Laurenţiu Rădulescu a transmis anul trecut, în repetate rânduri, şi din teatrul de luptă din Afganistan. Aproape 2.000 de soldaţi români sprijină trupele NATO și ajută la formarea armatei afgane.

La Digi24 aţi văzut anul trecut și primele imagini după atentatul din Bulgaria. Bogdan Ocnaru a relatat de acolo şi a transmis reacţiile autorităţilor bulgare. Un tânăr cu acte emise de autorităţile din Statele Unite a intrat într-un autocar în care se aflau mai mulţi cetăţeni israelieni şi a detonat bomba pe care o avea în rucsac. El a murit pe loc, dar a luat viaţa altor trei persoane şi a rănit 20.

Urmăriți în materialul video atașat cele mai importante momente ale corespondențelor externe transmise de reporterii speciali ai Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri