DIGI24 MADRID. Tensiuni în localitatea Belorado, după un pumn mortal al unui român

Data publicării:
27112012 20spania 20baltoiu-35505

Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 4 dimineața, s-a iscat un conflict între câțiva tineri în fața unei discoteci. Un pumn în plină figură aplicat de un român de 20 de ani a trântit la pământ un spaniol de 32. Rezultatul - acesta din urmă se lovește violent cu capul de asfalt intră în comă și moare 3 zile mai târziu la spital. Romanul este arestat și-l așteaptă mulți ani de detenție.

Locuitorii satului se revoltă însă împotriva tuturor românilor care ajung sa fie înjurați pe stradă și evitați de localnici. De aici si până la ieșirea în stradă nu a fost decât un pas.

Aceștia s-au strâns seară de seară în centrul localității pentru a-l comemora pe cel dispărut tragic și mulți dintre localnici nu s-au sfiit să arunce vina pe întreaga comunitate de români.

Din fericire, un primar inteligent și prezența Irinei Marin, consul al României la Madrid, au dus la aplanarea de moment a unei situații ce poate exploda din nou oricand.

Românii simt ca tensiunea crește pe zi ce trece

„Există teamă, o presiune pe care o resimțim, suntem toți puși în aceeași oală, că suntem niște criminali, suntem oameni cu munci care plătim taxe și impozite. E un caz nefericit, ne pare foarte rău, dar se ia în considerare că suntem de atâția ani aici și am făcut și lucruri bune”, a spus Cătălina Humă, proprietar de magazin

Sâmbata seara, piața centrală din Belorado a fost plină și mută de durere

Ceea ce trebuia să fie o noapte de distracție s-a transformat într-o dramă cu un final tragic. Destinul a făcut ca Eduardo să se intersecteze cu un animal, care fără nicio vorbă i-a curmat viața cu o singură lovitură. Să nu fiu interpretat greșit. Nu judec pe toți din cauza unora. Mă refer la o serie de indivizi perfect indentificabili care îi pun într-o imagine proastă pe restul compatrioților lor”, a spus vărul victimei

Prezența consulului României la Madrid, Irina Marin, a reușit sa dezamorseze ceva ce putea degenera. Chiar și primarul localității a recunoscut că s-a mers într-o direcție greșită.

„Dacă aceștia sunt violenți de atâta timp, de ce nu intervine poliția sau garda civila? Pentru că nu am fost capabili să-i denunțăm! Cine? Locuitorii de aici! Problema este a noastră, sunt cu totul de acord! Problema la care am ajuns este a noastră a vecinilor din Belorado”, a spus Luis Jorge del Barco Lopez, primarul localității Belorado.

Pentru moment, se pare că situația s-a liniștit. Dar Belorado cu ai săi locuitori, spanioli și români, rămâne în continuare pe un butoi cu pulbere.

CONCURS DIGIMOBIL SPANIA

La întrebarea de săptămâna trecută - „La a câta operație din viața sa de monarh a fost supus Majestatea Sa Juan Carlos, regele Spaniei” - răspunsul corect era „la a zecea operație”, iar câștigătorul concursului Digimobil este Adrian Polgar din Madrid. El va beneficia astfel de trei luni de internet gratis pe o cartelă DIGIMOBIL Urmăriți în materialul video atașat întrebarea de săptămâna aceasta și trimiteți răspunsul pe email la adresaconcurs@digimobil.es.

Festivități de 1 Decembrie

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale,Cvartetul Transilvanoferă la28 noiembrie a.c., ora 19.30, un concert extraordinar laReal Academia de Bellas Artes de San Fernando (Calle Alcalá 13, Madrid). Doritorii trebuie sa intre in contact cu Ambasada pentru invitații.

Alte festivități legate de Ziua Națională a României au loc la Zaragoza, de la ora 20, la Casa de Cultură din acest oraș, organizate de asociația Acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri