Digi24 transmite evenimentele din Grecia prin corespondenţe în direct de la Atena. Jurnal de reporter, Cătălin Bălan. GALERIE FOTO 

Data publicării:
DSNG cu Acropole

Duminică, în ziua Referendumului, Sanda Nicola şi Cătălin Bălan, de la Atena, vă ţin la curent cu desfăşurarea votului. Seara, la 20.00, o ediţie specială, moderată de la Bucureşti de Elena Vijulie şi Luca Niculescu.

La ora 21.00, în direct din Grecia, trimişii speciali Digi24 ne spun ce au ales grecii: austeritatea drumului european sau varianta Guvernului Alexis Tsipras.

Mai multe informaţii despre evoluţia crizei de la Atena, fotografii, imaginate needitate şi experienţele jurnaliştilor Digi24 din mijlocul grecilor, în secţiunea speciala a site-ului nostru, GREXIT.


Jurnal de reporter în Grecia, Cătălin Bălan

Duminică, ora 14.30. Am găsit şi un restaurant românesc, proprietatea unui conaţional de-al nostru. Ne spunea că a scăzut numărul de clienţi pentru că mulţi români au rămas fără slujbe şi s-au întors în ţară.

Duminică, ora 14.00. Secţii de votare

Duminică,ora 13.00. Pregătiri pentru transmisiunea în direct sau ce se întâmplă în spatele camerelor. 

Duminică dimineaţa,ora 11.00.  Schimb de gardă în Piaţa Syntagma

Duminică dimineaţa,ora 10.00. Televiziunile străine sunt la datorie. Mai multe care de reportaj, inclusiv Digi24,sunt pregătite de transmisie.

Duminică dimineaţa,ora 9.00. Aşa arată buletinul de vot, unde prima opţiune este OXI (NU). + acreditarea de presă pentru Digi24.

Duminică dimineaţa,ora 8.30. Străzile Atenei sunt aproape goale in dimineaţa referendumului Un cort de campanie al taberei NU aşteaptă susţinători în piaţa Syntagma.

 

Sâmbătă, ora 17.00. Echipa Digi24 se pregăteşte pentru a intra în direct cu România. Peisajele sunt superbe. Doar e Grecia... :)

Sâmbătă, ora 13.00. Viaţa prosperă a grecilor s-ar putea schimba chiar de mâine. Acum, aproape fiecare familie are câte o mică bărcuţă.

Un mare lanţ de brutării oferă pâine GRATUIT oamenilor până se redeschid băncile.

Vineri, ora 23.45. Digi24 a fost în centrul evenimentelor şi a transmis LIVE de acolo.

Vineri, ora 23.30 Fotografii de la mitingurile din această seară. Piaţa Syntagma a fot neîncăpătoare, au fost atât de mulţi oameni, încât s-au ocupat şi scările de la metrou.

Carul nostru de reportaj a fost mâzgălit de manifestanţi cu cuvântul OXI (NU).

Grecii spun NU şi curăţeniei... Cum arată Piaţa Syntagma după proteste.

Vineri, ora 15.00. Digi 24 se pregăteşte să transmită în direct din piaţa Syntagma din faţa Parlamentului. 

Scena pentru proteste e ca pentru un concert: cu tobe si lumini...

Garda de onoare de la Parlament.

Foarte multe mesaje care indeamna la votul NU (OXI).


Vineri, ora 13.30.  Aglomeraţieşi cozi la bănci şi astăzi.

Transport gratuit în Atena pentru ca oamenii să mai uite de lipsa banilor şi problemele cu băncile.

 

Peste tot mesaje care indeamna la un vot NU (OXI) la referendum


Vineri, ora 09.15. De la prima oră, pe toate posturile de televiziune din Grecia se dezbate aprins subiectul referendumului de duminică: DA sau NU pentru măsurile propuse de creditorii ţării? Sunt zeci de invitaţi, iar cei mai mulţi par apăsaţi şi speriaţi de consecinţele oricărui rezultat al votului.


3000 de euro pe secundă scot grecii din bancomate. 10.000 de români sunt zilnic pe plajele din Grecia, în vacanţă. 312 miliarde de euro este datoria publică a Greciei, condusă de un executiv care a anunţat că va demisiona dacă poporul este de acord, la Referendumul din 5 iulie, cu măsurile de austeritate cerute de Europa şi FMI.

Ce se întâmplă de fapt în Grecia de zi cu zi, dincolo de declaraţiile şi comunicatele oficiale aflaţi în toate jurnalele Digi24. Ca de fiecare dată în cazul unui eveniment major, Digi24 a trimis o echipă (Cătălin Bălan, reporter, şi Cristian Ban, operator) în cel mai fierbinte punct. De la jurnaliştii Digi24 din Grecia aflaţi de-a lungul zilei ce cred oamenii obişnuiţi, cum e viaţa în vreme de criză, care sunt primele reacţii la declaraţiile oficialităţilor. În Atena sunt proteste în fiecare seară, pro şi contra Europei. E poliţie multă pe străzi. Oamenii aşteaptă minuni, dar nu ştiu de la cine.” Nici în staţiuni lucrurile nu stau mai bine. Vânzătorii şi patronii de hoteluri sunt neliniştiţi. Magazinele sunt închise, vânzătorii fac reduceri pentru a-şi păstra clienţii. Plăţile se fac doar cash. Inclusiv la benzinării. Am văzut autostrăzi şi drumuri la care nu se mai lucrează, oameni care stau la coadă la bancomat. Pe de altă altă parte, sunt foarte mulţi greci calmi, care trăiesc ca şi cum nimic nu se întâmplă”, spune Cătălin Bălan.


Cătălin Bălan ne spune că stațiunile grecești resimt din plin criza financiară în care se află țara. În stațiunea Paralia, trei magazine aflate unul lângă altul au fost inchise.

Şi ar putea urma şi altele, pentru că rafturile magazinelor sunt mai mult goale. Chiar şi comercianții care încă mai au marfă ar putea avea probleme. Asta pentru că turiştii sunt mai cumpătaţi în vacanţă şi patronii trebuie să lase la preţ ca să aibă vânzare.

În plus, există peste tot cozi la bancomate, iar unele din acestea chiar sunt nefuncţionale, aşa cum se vede din fotografiile trimise de corespondentul Digi24. 

 

În benzinării este relativă linişte, neexistând cozi sau aglomeraţie. 

Ce este frapant în mai multe oraşe, spre deosebire de România unde doar bordurile sunt din acest material, trotuarele sunt realizate integral din marmură.

Pe străzile din Atena este linişte în timpul zilei, manifestaţiile pro- sau contra măsurilor de austeritate având loc seara. 

Cozi si la bancomatele din Piaţa Syntagma din Atena.

Există străzi întregi pe care magazinele sunt închise de la un capăt la altul. Motivul: FALIMENT!

Fotografie Atena, în care se poate vedea că aproape toate casele au instalate panouri solare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri