Diplomat american: FBI se implică în ancheta privind explozia devastatoare din Beirut

Data actualizării: Data publicării:
Imaginile aeriene filmate a doua zi după deflagrație arată amploarea dezastrului din Beirut
FOTO: Agerpres

FBI va ajuta autoritățile din Liban în ancheta privind explozia din portul Beirut. Experții poliției federale americane se vor alătura curând experților libanezi, potrivit Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. 

Subsecretarul de stat, David Hale, a declarat că FBI va interveni în anchetă la invitația autorităților libaneze, potrivit Reuters

Autorităţile libaneze investighează explozia survenită pe 4 august în portul Beirut, unde erau stocate de mai mulţi ani în condiţii necorespunzătoare circa 2.700 de tone de azotat de amoniu, dar preşedintele libanez Michel Aoun a refuzat o anchetă internaţională. Nu se cunoaşte deocamdată cauza exploziei.

Pe de altă parte, trimisul Washingtonului, care vineri are întâlniri cu responsabili libanezi şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, a mai declarat că SUA sprijină formarea unui guvern libanez ''care să răspundă voinţei poporului său şi să se angajeze cu adevărat pentru reforme'', după demisia executivului condus de Hassan Diab, scrie Agerpres.

Populaţia libaneză face responsabilă pentru această explozie întreaga clasă politică, pe care o acuză de corupţie şi incompetenţă.

Prim-ministrul Libanului, Hassan Diab, a anunțat demisia cabinetului de la Beirut. Anunțul a fost făcut luni seara la postul național TV. Întregul guvern a demisionat. Decizia a venit la mai puțin de o săptămână de la explozia devastatoare din Beirut, soldat cu moartea a  171 de persoane şi rănirea a altor 6.500.

Prim-ministru Hassan Diab a fost învestit la putere în decembrie anul trecut, la două luni după ce o revoltă populară a doborât guvernul anterior. Guvernul lui Diab este format din tehnocrați și susținut de partide politice importante, inclusiv grupul politic și militant Hezbollah, susținut de Iran.

Țara se află în fața colapsului, după exploziile devastatoare. Libanul trecea deja prin cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. Moneda națională s-a devalorizat cu peste 70% din valoarea sa de la protestele antiguvernamentale începute în octombrie.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri