Discurs Barack Obama: Acordul cu Iranul face lumea mai sigură

Data publicării:
barack obama iran

Preşedintele american Barack Obama a salutat momentul istoric, însă Israelul, care s-a opus vehement unei înţelegeri, susţine că s-a comis o greşeală de proporţii istorice.

Statele Unite împreună cu partenerii internaţionali au reuşit ceea ce nu s-a reușit de decenii: un acord complet şi pe termen lung cu Iranul, care îl va împiedica să obţină arma nucleară. Am oprit răspândirea armelor nucleare în această regiune. Datorită acestui acord, comunitatea internaţională va putea fi sigură că Republica Islamică a Iranului nu va dezvolta arme nucleare. Acordul nu este clădit pe încredere, ci pe verificări. Inspectorii vor avea acces 24 de ore din 24 la instalațiile nucleare iraniene-cheie”, a precizat președintele Statelor Unite, într-un discurs rostit de la Casa Albă alături de vicepreședintele Joe Biden.

Barack Obama a avertizat Congresul american că orice încercare de a bloca acordul cu Iranul se va lovi de un veto prezidențial. (urmăriți discursul integral în materialul video de mai sus)

Televiziunea publică iraniană a transmis marți în direct declarația președintelui american. Este pentru a doua oară în 36 de ani când discursul unui președinte al Statelor Unite – țară care a rupt relațiile diplomatice cu Teheranul din 1979, anul Revoluției Islamice – este transmis în direct la televiziunea de stat iraniană.

Politicieni din toată lumea au primit cu bucurie acordul, printre ei se numără şi ministrul de externe al României care i-a felicitat pe negociatori şi a precizat într-o postare pe Twitter că implementarea acestuia rămâne cheia succesului.

Doar Israelul, care s-a opus vehement unei înţelegeri, susţine că s-a comis o greşeală istorică.

Înţelegerea nu va avea însă efecte imediate. Sancţiunile contra Iranului vor începe să fie ridicate treptat, începând din 2016. La rândul său, Teheranul nu va fi obligat să accepte vizite neanunţate la facilităţile nucleare, ci acestea vor fi stabilite de comun acord cu ONU. Acordul mai prevede menţinerea embargoului privind furnizarea de rachete balistice Iranului încă opt ani şi a celui privind armamentul pentru încă cinci ani.

În cazul în care Iranul încalcă prevederile, este prevăzută o clauză care permite reintroducerea sancţiunilor în termen de 65 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri