Sari la conținut

Dmitri Medvedev: Europa va pierde 90 de miliarde de euro din cauza sancţiunilor impuse de Occident Rusiei

 

"Economia noastră a pierdut în urma acestor sancţiuni, cel mai probabil, câteva zeci de miliarde de dolari", a declarat Dmitri Medvedev, într-un interviu pentru televiziunea publică din Rusia.

Dar, "potrivit calculelor economiştilor noştri, economia europeană, în urma renunţării la contractele cu Rusia şi a adoptării măsurilor restrictive, a pierdut în cursul acestui an 40 de miliarde de euro şi anul viitor va pierde 50 de miliarde de euro", a adăugat premierul rus, care a subliniat că sancţiunile nu au fost "bune pentru niciuna dintre părţi".

Uniunea Europeană, primul partener comercial al Rusiei, a adoptat de la anexarea peninsulei Crimeea, în martie, sancţiuni din ce în ce mai dure împotriva Moscovei, care au afectat din vară cele mai influente bănci publice, lipsite de finanţare, şi sectorul petrolier, vital pentru Rusia.

Multinaţionalele europene au investit masiv în ultimii ani în economia rusă pentru a profita de rata de creştere mai dinamică decât a UE şi de apariţia clasei de mijloc dornice de consum.

Reprezentanţi europeni din mediul de afaceri au criticat în mai multe rânduri adoptarea sancţiunilor occidentale, avertizând în legătură cu impactul asupra economiei europene.